
CHEILE TURULUI
CHEILE TURZII
Cheile Turzii sunt o rezervație naturală protejată, aflată la o distanță de 6 km vest de Turda, de-a lungul văii Hășdate.
Au o lungime de 2.900 m și o înălțime a pereților de până la 300 m. Cheile ocupă o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate.
Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Conține peste 1.000 de specii de plante și animale, unele reprezentând elemente rare, ca usturoiul sălbatic, acvila de stâncă ș.a.
În Cheile Turzii există aproximativ 1.000 de specii floristice, printre care piciorul cocoșului, odoleanul, omagul, stânjenelul violaceu, vulturica, scorușul argintiu, usturoiul sălbatic, ș.a.
Cheile Turului (sau Cheile Turenilor) sunt o rezervație naturală sălbatecă, cu o suprafață de 25 ha aflată la nord de municipiul Turda, în județul Cluj. Au fost declarate rezervație floristică naturală de interes național cu valoare mixtă.
Cheile au o lungime de 1.850 m, iar pereții (înalți de 100-150 m) sunt decorați cu diferite forme carstice: cascade, marmite, peșteri etc. Sunt relativ greu de străbătut. Au fost săpate de Pârâul Racilor în calcare jurasice și sunt situate între comuna Tureni si satul Copăceni, la mică distanță de drumul european E60, Cluj-Turda.
Cercetările arheologice efectuate aici în perioada 1985-1988 au dus la descoperirea a 53 de complexe de locuire, datate începând cu neoliticul mijlociu.
În Chei există 29 de peșteri, printre care Peștera cu Silex (64 m lungime), Peștera de sub grohotiș (27,5 m), Peștera Vulturilor, Șura Mică. Alte atracții turistice sunt Colțul Câinilor, Stâna Crinilor. Cheile au fost declarate rezervație floristică naturală de interes național cu valoare mixtă.


CLUJ NAPOCA

Municipiul Cluj-Napoca este situat în zona centrală a Transilvaniei, având o suprafață de 179,5 km². Situat în zona de legătură dintre Munții Apuseni, Podișul Someșan și Câmpia Transilvaniei.Se întinde pe văile râurilor Someșul Mic și Nadăș și, prin anumite prelungiri, pe văile secundare ale Popeștiului, Chintăului, Borhanciului și Popii. Spre sud-est, ocupă spațiul terasei superioare de pe versantul nordic al dealului Feleac, fiind înconjurat pe trei părți de dealuri și coline cu înălțimi între 500 și 825 metri. La sud orașul este străjuit de Dealul Feleac, cu altitudinea maximă de 825 m, în vârful Măgura Sălicei. La est, în continuarea orașului, se întinde Câmpia Someșană, iar la nordul orașului se află dealurile Clujului, cu piscuri ca Vârful Lombului (684 m), Vârful Dealul Melcului (617 m), Techintău (633 m). Înspre vest se află o suită de dealuri, cum ar fi Dealul Hoia (506 m), Dealul Gârbăului (570 m) ș.a. Odinioară în afara orașului, acum în interior însă, se află dealul Calvaria și dealul Cetățuia.
STATIUNEA BAISOARA

Statiunea Baisoara este situata la aproximativ 50km de Cluj-Napoca, detine o pârtie de schi iar vara exista conditii prielnice pentru vânat si pescuit.
Se pot practica diverse sporturi si jocuri, mai ales cele montane, pentru practicarea carora exista în zona vaste posibilitati, în special pentru drumetie, schi alpin, schi de tura, ciclism montan, parapanta.Sezonul de schi dureaza 4 luni pe an, din decembrie pâna în martie.
Pârtia Baisoara are un grad mediu de dificultate cu dotari ce va pot oferi o vacanta la schi cu adevarat placuta.Statiunea Baisoara este una dintre cele mai importante statiuni turistice montane din judetul Cluj si din ansamblul Muntilor Apuseni prin cadrul natural, prin accesibilitate, prin dotarile existente, prin valorile naturale si culturale din împrejurimi.
