top of page

Biserica reformata-calvina din Valeni - jud. Cluj

Valeni (în maghiara Magyarvalkó) este un sat din judetul Cluj, Transilvania, România. Localitatea apartine administrativ de comuna Calatele.

Biserica Reformat-Calvina a fost construita in anul 1261 in stil roman, de calugarii franciscani si reconstruita în anul 1452, în stil gotic (initial a fost romano-catolica). Este una dintre cele mai frumoase biserici din judetul Cluj si tinutul etnografic Tara Calatei. De pe inaltimea pe care se afla se deschide o panorama pitoreasca asupra zonei, cu vedere spre masivul Vladeasa, inca inzapezit la sfarsitul lunii aprilie.

In interior se pot remarca zidurile fara picturi, in buna traditie protestanta si broderiile, dar si un soi de "caciuli" enorme din spice de grau, atarnand de tavan care se numesc buzakoszoru(k) si simbolizeaza painea (trupul lui Hristos);

Plafonul este compus din renumitele casete de lemn, pictate cu diferite motive;

In cimitir se afla si cativa stalpi funerari din lemn, unii marcheaza osemintele victimelor unui atac al tatarilor din secolul XVII;

Stalpul funerar este, dar mai ales era raspandit si printre etnicii romani si l-a inspirat pe Brancusi sa creeze Coloana fara sfarsit.

Biserica este aparata de doua ziduri si de bastioane (sec XVII). Gratie fortificatiei si turnului, biserica a servit apararii localnicilor, inclusiv cu ocazia navalirii tatarilor.

Cateva detalii interesante, gasiti pe peretele sudic al bisericii chiar langa intrarea principala, si anume, o frumoasa piatra funerara de epoca romana  si "capul de tatar" din zidul de aparare.

Biserica din Valeni este una din cele mai frumoase din tinutul etnografic si istoric Tara Calatei

Va recomandam sa faceti un traseu (pe jos sau cu masina) pe dealurile de deasupra satului si a comunei Calatele, aici veti avea ocazia sa admirati panorame superbe, departe de aglomeratia urbana. Cu siguranta nu veti regreta:)

Traseu indicat:  Cluj-Manastireni-Valeni sau Cluj-Izvoru Crisului-Huedin-Calata-Valeni

Biserica reformata din Sfaras - jud. Salaj

Prima atestare a localitatii Sfaras dateaza din anul 1272, iar in atestarea documentara apare sub numele de Farnos. Tot din izvoarele scrise mai stim ca intre anii 1291 si 1294, satenii din Sfaras plateau impozit catre Episcopia Oradiei, dovada faptului ca aici deja exista o comunitate religioasa si implicit o biserica. In registrul decimei papale din anul 1332 sunt pomeniti preotii parohi din Sfaras, Stephanus si Egidius.

 Biserica reformata din Sfaras a fost construita în perioada 1505-1510, cu sprijinul mosierului Veres János, si este inscrisa pe lista monumentelor istorice a judetului Salaj.

 În timpul rascoalei conduse de Rakoczi al II-lea biserica a fost avariata, peretii ei rezistand pana în 1741. Pe ruinele ei, în 1750, a fost construita actuala biserica.

Biserica este situata in partea de sud a satului, pe un mic delusor si este copnstruita din piatra fasonata; este compusa dintr-o nava dreptunghiulara, cor cu inchidere poligonala si portic de caramida.

In interior pot fi admirate frumoase piese de mobilier pictat, relizat in sec.18. Tipic bisericilor medievale din Tara Calatei este tavanul casetat si frumos decorat cu diferite ornamente si motive tipice artei renasterii tarzii din Transilvania. Tavanul  casetat a fost relizat de catre tamplarul Lorinc Umlig in anul 1750 conform inscriptiei de pe tavan. Orga dateaza din anul 1849.

Interesant de vazut este si monumentul funerar a lui Ioan Veres de Sfaras, realizat in anul 1510. Inscriptia in limba latina ne dezvalui numele si anul decesului: H(a)ec est / tumb(a) egregii viri Johan(n)is Veres cui / anima residet in c(o)elis 1510. (Acest monument funerar este al onorabilului János Veres, al carui suflet se afla în ceruri 1510).

Langa nava bisericii se gaseste clopotnita din lemn, constructie tipica secolului 18. Aici se pastreaza un clopot din anul 1475 pe care se afla o inscriptie: Ad honorem sp(iritu)s sanctus a(nno) d(omini) mcccclxxv.

Biserica de Piatra din Petrindu

Odata ajuns in localitatea Petrindu, comuna Cuzaplac, jud.Salaj, veti gasi una din cele mai vechi si frumoase biserici medievale de piatra din Salaj si Tara Calatei. Biserica este construita in stil romanic si gotic, formata dintr-o nava fara turn. 

Interiorul este frumos ornamentat, in special tavanul casetat cu 54 de casete de lemn realizate in anul 1713, in stilul caracteristic bisericilor medievale din Tara Calatei. 

Clopotnita se afla langa nava si este construita din lemn si acoperita cu sindrila.

Biserica poate fi vizitata in fiecare zi. Preotul este si proprietarul frumoasei pensiuni Magnolia din localitate. 

 

Biserica Reformata - Sancraiu

Turnul a fost constuit 1762 si are trei clopote, dintre care cel mai vechi dateaza din 1800.

Cel mai valoros obiect este clopotul din curtea bisericii montat pe un clopotnic din lemn sculptat si este din timpul regelui  Matei Corvin, datând din 1481.

Orga bisericii a fost construita în 1876, iar coroana deasupra amvonului în 1867.

Biserica este înconjurata de un zid de piatra cu trei porti de intrare.

 

Biserica Reformata - Calvina sec XIII - Manastireni

 Biserica Reformata-Calvina din Manastireni este un pretios monument cu arhitectura romanica, construita, probabil, curând dupa mijlocul secolului al XIII-lea, ca biserica-sala cu tribuna pe latura vestica.

Usa bisericii dateaza înainte de anul 1241. Ulterior, catre 1400, a fost initiata amplificarea sa prin adaugarea pe latura vestica a unui nartex flancat cu 2 turnuri. Efectiv nu a fost terminat decât turnul de nord-est care pastreaza ferestre cu ancadramente originale.

În secolul al XV-lea absida romanica semicirculara a fost înlocuita cu o absida gotica poligonala. Tavanul si mobilierul de lemn pictat apartin secolului al XVIII-lea (amvonul realizat în 1724 este opera maestrului David Sipos).

Fatada sudica a turnului sud-vestic se remarca printr-un ceas solar si cele doua reliefuri romanice aflate aici în loc secundar, unul reprezentându-l pe Arhanghelul Mihail ucigând balaurul si o tânara alaptând doi serpi.

Acesta din urma este cunoscut sub numele Madárleány (fata pasare - Melusina) si este o sculptura unica in Transilvania, a carei simbolistica, posibil precrestina, înca ridica semne de întrebare. Piesa pare sa fi ajuns în acest loc cu prilejul restaurarilor din secolul al XX-lea. În afara acestor sculpturi aici se mai gasesc si doi lei funerari romani. Pe latura nordica este situata o rozasa romanica simpla, în forma „rotii Sfintei Ecaterina".

Hramul bisericii catolice nu este dezvaluit de documentele epocii. S-ar putea ca el sa fi fost acela al Arhanghelului Mihail, daca stela care îl reprezinta pe acesta nu se afla întâmplator în peretele sud-estic al bisericii. Întreg acest ansamblu, rezultat al îmbinarii armonioase a unor elemente apartinând mai multor stiluri arhitectonice succesive (romanic, gotic, renascentist, baroc) transforma biserica din Manastireni într-una dintre cele mai interesante monumente de arhitectura religioasa din Transilvania.

INTERESANT DE STIUT!

In curte descoperi diferite morminte, printre care unul al unui conte Kemeny. Una dintre membrii familiei, Krisztina Kemeny de Manastireni, este stra-stra-stra-stra-strabunica reginei Elisabeta a II a a Regatului Unit.

Biserica reformata nu este singurul monument demn de vazut in comuna. Manastireniul mai adaposteste ruinele unei manastiri cisterciene si doua biserici ortodoxe, din piatra (secolul al  XV-lea, in satul Bedeciu), respectiv lemn (1765, din satul Bica). O alta biserica din Manastireni a ajuns Muzeul civilizatiei populare traditionale din Dumbrava Sibiului si este cautata de cuplurile care vor sa se cunune in bisericute din lemn .

Biserica Reformata - Calvina - Izvoru Crisului

Biserica este situata pe un deal în centrul satului si are un zid înconjurator care dateaza din secolul XIV, fiind reconsolidata în secolul XVIII. 

 

Biserica este construita din piatra de calcar, turnul clopotnitei la fel. Tavanul casetat specific acestor biserici, este din lemn sculptat  si este pictat.

 

 Partea corului este de lemn acoperit cu sindrila. Bogata ornamentatie interioara reprezinta o capodopera a picturilor pe lemn din aceasta regiune, începând cu secolul al XVII-lea. Turnul si sarpanta de asemenea reprezinta o opera de arta a dulgheriei ardelenesti din secolele XVI-XVIII. 

 

Tavanul bisericii este realizat de faimosul me?ter Lorenz Umling cel Batrân, tâmplar stabilit la Cluj, autorul unor casete policrome în bisericile reformate din zona Cluj-Huedin-Calata.

 

Mai puteti vizita in satul Nadasu, Biserica Ortodoxa  din lemn care dateaza din 1720, fiind una din cele mai fidele biserici ale stilului maramuresean, cu corpul în forma de nava. Este declarata  monument istoric.

 

Biserica Reformata din Huedin

Biserica Reformata din Huedin, cel mai impozant monument din Tara Calatei. Masiva si majestuoasa, de peste 7 secole, domina centrul orasului

Biserica reformata din Huedin, judetul Cluj dateaza din sec.XIII si este situata in centrul orasului Huedin, si este inconjurata de un mic parc, unde gasiti si statuia lui Avram Iancu.

Forma arhitecturala a bisericii actuale este rezultatul mai multor interventii succesive. La început, probabil în jurul anilor 1200, a existat o biserica mai mica sub forma de nava. Acest lucru este confirmat arheologic prin urmele de arsura care au aparut pe fundatia zidului nordic, provenind probabil din timpul marii invazii tataro-mongole din anii 1241-1242 care a afectat si Huedinul. 

Partea centrala a bisericii actuale a fost construita în sec. al XIV-lea, la care, în secolul urmator, s-a adaugat turnul care reprezenta partea vestica a fortificatiei. În 1483, prin grija familiei Bánffy, s-a ridicat partea de est, cu elemente specifice stilului arhitectonic gotic, servind ca si capela familiei amintite. În anul1661 tatarii lui Ali Pasa, dupa victoria de la „Podul Vinerii”, au asediat biserica reformata care era întarita cu ziduri groase si bastioane, cazând victime multi huedineni adapostiti acolo.

Biserica incendiata a stat în ruine mai mult de 30 de ani, fiind reconstruita abia dupa cutremurul din 1693. De atunci dateaza coiful cu galeria, turnuletele-fiala si acoperisul. Un alt cutremur a afectat biserica în anul 1765, astfel ca a fost nevoie sa se reconstruiasca peretele sudic al navei, în anul 1772 adaugându-se si cele doua porticuri în stil baroc de la intrari. Tavanul în stil gotic afectat de cutremur a fost înlocuit cu unul casetat, realizat de Lorincz Umling din Cluj, ce reprezinta un calendar astrologic.

Orga de azi a fost realizata de catre marele mester Kolonics István din Târgul Secuiesc în anul 1874, înlocuind vechea orga.

Candelabrele realizate artistic din lemn simbolizeaza cele trei regiuni ale zonei Calata. Amvonul în forma de potir a fost sculptat în piatra de catre mesterul Kidei Sipos Dávid, în anul 1751, pentru biserica din Drag, fiind adus la Huedin în anul 1969. În biserica se afla diferite placi care amintesc de trecerea prin Huedin a unor personalitati cum ar fi Petofi Sándor (poet si revolutionar pasoptist care a scris aici poezia „Armata Ardealului”/„Erdélyi Hadsereg”, Széchenyi István (constructor de drumuri în Transilvania) si Ravasz László (nascut la Huedin, unde a slujit si ca preot, mai apoi episcop în Ungaria. Tot aici se afla placile comemorative pe care sunt imortalizate numele eroilor cazuti în cele doua razboaie mondiale

Biserica poate fi vizitata la cerere. Vis-a-vis de biserica este casa parohiala, trebuie sa intrati si sa cereti vizitarea bisericii sau daca aveti noroc sa prindeti slujbe o gasiti deschisa.

bottom of page