top of page

Ţinutul cuprinde comune în care marea majoritate a locuitorilor sunt de naţionalitate maghiară, şi îşi păstrează tradiţiile şi cultura. În păstrarea tradiţiilor un rol important ocupă bisericile, credinţa a fost o putere hotărâtoare şi în viaţa spirituală a regiunii.
S-a dezvoltat în mare măsură executarea şi comercializarea obiectelor de artă populară la Izvoru Crişului şi în satele vecine. Principalele produse sunt perinile brodate cu mâna, haine, obiecte cioplite din lemn.

ÃŽn satele din regiune datinile ÅŸi obiceiurile populare, păstrate de secole sunt impresionante ÅŸi astăzi. Dintre obiceiurile populare care sunt vii ÅŸi azi putem amintii colinda de crăciun ÅŸi vicleim, stropitul de paÅŸti, nunta ÅŸi balul strugurelui. Cu ocazia sărbătorilor religioase oamenii merg la biserică în straie de sărbătoare, iar femeile gătesc mâncăruri tradiÅ£ionale. 

Caracteristica portului popular este îmbuibarea culorilor ÅŸi diversitatea formelor. O bucată nelipsită al portului popular la femei este musuiul, o rochie largă, încreÅ£ită, cu bantă, frumos brodat, împodobit cu o panglică de postav roÅŸie, verde sau galben, în faţă fiind acoperit cu un ÅŸorÅ£ bogat ornamentat. 
Fetele îşi pun în cap cunună împodobită cu panglică ÅŸi poartă cizme roÅŸii în picioare. Deasupra bluzei cu mânecă poartă pieptar sau laibăr brodat. 
BărbaÅ£ii îmbracă pantaloni strâmÅ£i, de postav, cizme negre, cămeÅŸe largi ÅŸi minunate sumane din postav. Flăcăii întregesc acest port cu pălării verzi sau pălării împodobite cu mărgele. 

bottom of page