top of page

   ÃŽn 1247 Sătmarul devine reÈ™edinÈ›a regelui È˜tefan al V-lea al Ungariei după ce tânărul prinÈ› obÈ›ine de la tatăl său, Béla al IV-lea, dreptul de a domni ca rege în estul regatului. Devenind unul dintre cele două reÈ™edinÈ›e regale, Sătmarul primeÈ™te privilegii egale cu vechea capitală,Székesfehérvár, stăpânit de regele cel bătrân, Béla al IV-lea până în 1270. După moartea tatălui său, tânărul rege È™i-a mutat reÈ™edinÈ›a la Székesfehérvár, Sătmarul continuând să-È™i menÈ›ină anumite privilegii regale (confirmate mai târziu È™i de urmaÈ™ii lui Ștefan: în 1291 de regele Andrei al III-lea al Ungariei, iar în 1310 È™i de Carol Robert de Anjou). ÃŽn 1460 oraÈ™ul a devenit din nou proprietate regală. După moartea lui Matia Corvin, intră în posesia fiului său, Corvin János, după care, pentru o scurtă perioadă, era stăpânit de familia Zápolya. ÃŽn timpul ocupaÈ›iei otomane, oraÈ™ul, precum È™i întregul teritoriu numit Partium ("părÈ›ile") era condusă de Principatul Transilvaniei, deÈ™i nu aparÈ›inea oficial acestuia. Periodic a reintrat în stăpânirea regilor Habsburgi ai Ungariei. ÃŽn anul următor, la 29 decembrie 1712 Sătmar (Szatmár) È™i Mintiu (Németi) au fost unite din punct de vedere administrativ sub denumirea Szatmár-Németi (Sătmar-Mintiu). Actul imperial care a consfinÈ›it unirea a fost diploma emisă de Carol al VI-lea la 2 ianuarie 1721, oraÈ™ului Sătmar-Mintiu conferindu-i-se totodată È™i statutul de oraÈ™ liber regal.

Scurt Istoric

   ÃŽn anul È™colar 1859/1860 la Liceul din Satu Mare (înfiinÈ›at în 1642) se introduce prima catedră de limba română, cu primul profesor parohul-protopop Petru Bran. Catedra a funcÈ›ionat până în anul 1907.

ÃŽn secolul al XIX-lea (È™i mai ales în cea de a doua jumătate a secolului) debuteaza o perioadă de intensă urbanizare È™i de dezvoltare comercială, economică, culturală È™i socială. ÃŽn această perioadă s-a construit primul hotel (Hotel Korona), Palatul Episcopal romano-catolic, cazarma, iar la sfârÈ™itul secolului XIX. s-a construit È™i prima bancă, Palatul JustiÈ›iei, clădirea teatrului (1892), gara, dar È™i primele clădiri de piatră al unor licee confesionale.Apar È™i primele întreprinderi industriale: Moara cu aburi, Fabrica de căramidă, Fabrica Neuschloss de prelucrare a lemnului, fabrica de cherestea, Fabrica Princz, Fabrica de Produse de Tâmplărie È™i ComerÈ› cu Lemne – Societate pe acÈ›iuni Satu Mare (Fabrica Unio de azi).

       ÃŽn septembrie 1944 oraÈ™ul a fost grav afectat de bombardamente care au ruinat pe lângă uzinele È™i podurile oraÈ™ului È™i o parte semnificativă a clădirilor publice importante. O parte a clădirilor ruinate, îndeosebi cele de pe actualul Bulevard Brătianu nu au mai fost refăcute după încheierea războiului, preferându-se înlocuirea lor cu clădiri moderne.

După ConferinÈ›a de la Yalta din 1945, în România - ca È™i în alte țări ale Europei Centrale, abandonate sferei de influență sovietice de către Puterile Aliate - a fost instauratcomunismul.

Fabricile Unio, Princz și alte întreprinderi importante din oraș au fost naționalizate în anul 1948, dezvoltarea orașului urmând cadrul planurilor cincinale. Începând cu anii 1960, ca urmare a industrializării forțate, numărul locuitorilor Sătmarului crește semnificativ, determinând și extinderea teritoriului orașului. În această perioadă începe construirea primelor cartiere și apariția primelor blocuri cu patru iar mai târziu cu zece etaje, cea mai spectaculoasă dezvoltare cunoscând-o partea orașului situată pe malul drept al Someșului. Primul cartier construit a fost Cartierul 14, cunoscut sub denumirea Micro 14, cu un număr suficient de apartamente pentru găzduirea a 20.000 de oameni. A urmat Cartierul 15, cu apartamente pentru 15.000 de oameni. Pentru legarea acestor zone de nucleul vechi al orașului s-a realizat cel de-al doilea pod peste Someș, podul Golescu.

ÃŽn inundaÈ›iile din primăvara anului 1970 au decedat 56 de sătmăreni È™i s-a distrus o parte însemnată a oraÈ™ului, viiturile provocând prăbuÈ™irea a peste 2.000 de case. Pentru familiile sinistrate au fost ridicate două cartiere: Soarelui È™i CarpaÈ›i I. Tot în urma inundaÈ›iilor au fost ridicate È™i locuinÈ›ele din zona PieÈ›ei 14 Mai È™i din cartierul Solidaritatea.

Începând cu anii '80 au fost construite alte trei cartiere: Micro 16, Micro 17 și Carpați II.

bottom of page