top of page

Oricine călătoreÈ™te pe drumul european E81 ce leagă Zalăul de Satu Mare, va observa la ieÈ™irea din oraÈ™ul Ardud, pe malul râului Homorod, ruinele cetății din localitate.La câțiva paÈ™i de cetate, chiar lângă È™osea se află un monument închinat contelui Károlyi Sándor. Din falnicul castel de odinioară, azi se mai păstrează doar unul dintre turnuri, refăcut în stil neogotic în anul 1896. Se spune că ar exista un labirint de tuneluri care leagă cetatea de Carei, de Satu Mare sau de MedieÈ™ul Aurit. Printr-unul din aceste tuneluri, conform legendelor, ar fi fugit È™i Francisc Rakoczi al II-lea de urmăritorii săi din armata austriacă nu înainte de a o blestema pe fiica sa Vilma. Fantoma prinÈ›esei își aÈ™teaptă È™i acum salvatorul.Până nu demult, turnul cetății era o ruină neîngrijită, plină de bălării È™i gunoaie, în ciuda potenÈ›ialului turistic evident. Aici, la Ardud, în capela cetății, celebrul poet maghiar PetÅ‘fi Sándor s-a căsătorit cu Szendrey Júlia în 1847. Altarul se păstrează la Palatul episcopal romano-catolic din Satu Mare. Peste drum de cetate, pe malul Homorodului există un mic parc È™i un monument închinat poetului maghiar.

Cetatea de la Ardud

 

Aqua Star Satu Mare

Cu numeroase servicii de masaj, sauna, wellness, sala de sport, restaurant, cursuri de inot si numeroase piscine interioare si exterioare, cu apa termala si apa dulce. Sunt amenajate 3 topogane in exterior.

Strand termal Tasnad

 

Staţiunea balneoclimaterică din Tăşnad, una cu cele mai bune ape termale din regiunea de nord-vest, se pregăteşte pentru deschiderea noului sezon, urmând să primească circa 250.000 de turişti.

Administratorul ştrandului, Gheorghe Niţă, a declarat că se fac reparaţii şi amenajări noi, urmând să fie trei terenuri pentru sport.In prezent, staţiunea are patru bazine cu apă termală pentru adulţi, unul pentru copii şi un bazin cu apă rece. În noul sezon tarifele de intrare rămân neschimbate, adică 15 lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii, studenţi şi pensionari.

Castelului Károlyi din Carei

 

 

Prima rezidenţă cunoscută a familiei Károlyi la Carei datează de la sfârşitul secolului al XV-lea. Trebuie să fi fost o clădire solidă, dotată cu elemente de fortificaţie, dacă nobilii comitatului au considerat-o o ameninţare şi au cerut regelui demolarea ei. La sfârşitul veacului următor, din pricina accentuării pericolului turcesc, rezidenţa din piatră a fost transformată într-o cetate dotată cu şant şi zid de fortificare patrulater şi patru bastioane de colţ, prevăzute cu nişe de tragere pentru tunuri. Datorită poziţiei sale strategice şi a formei solide, în secolul al XVII-lea cetatea din Carei face parte din sistemul de fortificaţii împotriva turcilor. Pentru a face faţă cu succes unui eventual atac, fortificaţiile cetăţii sunt lărgite între 1661 și 1666, iar după refacere aici este repartizată o garnizoană germană, beneficiind de artilerie proprie. Ulterioarele atacuri turceşti nu au reuşit să distrugă cetatea, dar i-au provocat avarii grave, reparate prin lucrările din anul 1678.

 

bottom of page