Targul de pe Muntele Gaina
În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, se organizează, din vremuri străvechi, "Târgul de fete de la Găina". Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816. Desfăşurarea târgului are loc la altitudinea de 1467 m într-o frumoasă poiană, la altitudinea de 1467 m. Acolo se adunau locuitorii din diferite văi ale Apusenilor pentru a-şi schimba produsele. Târgul a făcut posibilă întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, evitându-se astfel încrucişările dintre rudele apropriate.
Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţi care veneau acolo în acest scop. Ceremonia era însoţită de cântece şi jocuri cu "strigături", iar fetele "se luau", nu se cumpărau.
Astăzi Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Pregătirile se fac cu câteva zile înainte, iar plecarea spre munţi se face în jurul orei patru dimineaţa. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară.
Pentru turişti târgul oferă şi produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn pirogravate, ceramică de Bihor şi Zărand, unelte de lemn, ţesături populare de casă şi produse culinare.
Festivalul de Arta Populara si Culinara din Tara Motilor "Balmosul Motesc"
In perioada 30-31 mai se organizeaza festivalul "Balmosul Motesc" de la Arieseni care va avea loc la Pensiunea Casa Motului,festivalul se afla la editia a III a unde Asociatia Pensiunilor Valea Ariesului Apuseni va pune la dispozitie principalele obiective:stimularea creativitatii si talentului.invatarea si promovarea mestesugurilor si indeletnicirilor traditionale/afirmarea, lansarea si incurajarea tinerilor interpreţi, promovarea si stimularea celor mai autentici si mai talentati interpreti amatori ai cantecului si dansului popular romanesc,revitalizarea, conservarea, valorificarea si transmiterea valorilor morale, artistice si tehnice ale comunitatii locale, stimularea interesului publicului pentru receptarea creatiilor folclorice autentice, valorificarea comorilor cantecului, dansului, portului popular si mestesugurilor romanesti,promovarea pensiunilor participante catre agentiile de turism partenere prezente la infotrip.
FanFest
FânFest este cel mai mare festival de muzică din România organizat pe bază de voluntariat ce are loc la Roșia Montană, județul Alba și la care participă mai multe formații și interpreți din România și străinătăte, ajungând în 2013 la cea de-a opta ediție.
Festivalul a debutat în anul 2004 sub forma unei mișcări protestatare ecologiste sprijinite de artiști și oameni de cultură, împotriva exploatărilor aurifere prin cianurație preconizate în zona localității Roșia Montană, care ar duce la poluări masive ale apei/solului/atmosterei și distrugerea ireversibilă a faunei, florei, peisajului montan și a patrimoniului cultural.
FânFest se desfășoară pe parcursul a trei zile în care vizitatorii au parte de concerte în aer liber, activități culturale, de muzică și creație sub sloganul „Salvați Roșia Montană”.
Conform organizatorilor toți artiștii și interpreții se află aici pro bono pentru susținerea campaniei Salvați Roșia Montană și pentru a celebra diversitatea artistică și multiculturalismul. Acesul este liber la toate evenimentele organizate, singurele venituri rezultând, în beneficiul localnicilor, din găzduirea participanților și vânzarea de produse din zonă.
Targul Lemnarilor
Târgul Lemnarilor din comuna Horea (din județul Alba, România), satul Mătișești, este un eveniment de seamă pentru întreaga zonă a Munților Apuseni. Evenimentul a luat ființă în anul 1995, având drept scop promovarea tradițiilor în prelucrarea lemnului și este organizat de către Primăria și Consiliul Local Horea și Consiliul județean Alba. Sute de localnici, turiști din țară, din străinătate și reprezentanți ai administrației locale, în frunte cu primarul comunei, participă anual la acest eveniment. În fiecare an sunt preparate produse tradiționale ce urmează a fi degustate de către vizitatori. Un preparat tradițional este plăcinta cu brânză moțească, însă tradiționalul balmoș moțesc este preferatul tuturor.