Valea Ariesului,un loc cu peisaje extraordinare.
Vara puteti vizita multe si minunate daruri ale naturii din Muntii Apuseni cat si locuri incarcate de istorie, de o istorie uneori uitata. Cu rucsacul in spate, pe bicicleta sau cu masina veti vedea peisaje specifice Tarii Motilor, trasee turistice in Muntii Apuseni, care imbina armonios liniile domoale ale plaiurilor cu versantii abrupti, dealuri cu capite de fan si case traditionale din lemn, vai cu pereti inalti de stanca.
Pestera Ghetarul Scarisoara
Pestera Scarisoara sau Ghetarul de la Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania. De aici ii vine si numele de Ghetar iar Scarisoara vine de la comuna Scarisoara situata 16 km mai jos, de care apartinea administrativ in vremea cand a fost botezata. Acum apartine de comunei Garda de Sus, judetul Alba. Drumul spre pestera porneste din comuna Garda de Sus, situata pe valea Ariesului Mare la 32 km amonte de Campeni (pe DN75). Din centrul comunei se desprinde drumul carosabil de pe Garda Seaca pe care se ajunge, dupa aproximativ 1km, la gura Vaii Ordancusa. De aici exista trei variante. Prima este poteca turistica marcata cu cruce rosie, care mai intai trce prin catrumul Mununa si dupa un traseu de 10 km, ajunge la Pestera Scarisoara. Cea de a doua varianta este drumul asfaltat de pe valea Ordancusei, de 23 km. care duce pana in catunul Ghetar. Ultima si cea mai noua varianta este pe Valea Garda Seaca. La 2 km de la gura Urdancusei porneste un drum forestier prin Mununa pana la Ghetar lung de 12 km.
Cheile Posagii
Rezervatie naturala complexa, având ca suport ansamblul geomorfologic pitoresc cu formele caracteristice reliefului calcaros: abrupturi, creste, turnuri si ogase prapastioase; totodata contine si unele specii de plante rare.
In drumul ce serpuieste spre inima Muntilor Apuseni se dezvaluie un peisaj spectaculos: o vale marginita de stanci abrupte,cu creste si turnuri.
Cheile Posegii,un loc de un farmec salbatic,unde cresc si specii de plante unice in lume.
Dupa ce ai admirat Cheile,drumul te duce la vale,spre Posaga,localitatea in care se afla manastirea ,considerata a fi o mica bijuterie de arhitectura si sculptura in lemn si piatra.
Schitul Izvorul Posaga se afla la intrarea in chei. Puteti admira imensa poarta din lemn a manastirii, foarte frumos sculptata. Gardul din piatra care imprejmuieste schitul, gazduieste diferite chipuri ale unor domnitori si personaje istorice.
De hramul manastirii,Santamarie Mare,aici se aduna mii de credinciosi de la poalele Apusenilor si nu numai pentru a se inchina in acest loc binecuvantat.Si tot aici calugarii iti pot arata cararea spre izbucul manastirii ale carui ape au calitati tamaduitoare.
Pozitia geografica: în partea de est a masivului Muntele Mare (din complexul orografic Vladeasa-Muntele Mare), pe cursul Pârâului Posaga, afluent pe stânga al Ariesului, la 6 km de la confluenta.
Cai de acces: pe DN 75 Turda-Câmpeni pâna la confluenta Pârâului Ocolisului cu Ariesul, apoi pe drumul comunal spre nord, pe Valea Ocolisului, aproximativ 4 km pâna în satul Runc, pâna la confluenta Pârâului Ocolisului cu Pociovalistea. De aici spre vest, în lungul Vaii Pociovalistei 1,5 km.
Casa Memoriala Avram Iancu
Casa este situata in satul Incesti, la intrarea in comuna Avram Iancu, venind dinspre orasul Campeni.
Casa Craiului Muntilor este o casa specific moteasca -din 1801- cu acoperisul tuguiat si terminat cu 4 arcade semicirculare. Cuprinde obiecte personale ale lui Avram Iancu - conducatorul revolutiei de la 1848-1849 tunul, sabiile, fluiele si armele Iancului.
In expozitia de istorie se pastreaza certificatele scolare ale lui Avram Iancu, documente referitoare la pregatirea si desfasurarea rascoalei, testamentul lui Iancu.
Expozitia de etnografie cuprinde: port motesc, vase specifice zonei, unelte cu care se confectionau ciubere, tulnice sau donite.
De curand a fost renovata, cu aceasta ocazie in fata casei memoriale a fost amplasata un bust al marelui conducator - Avram Iancu.
Cascada Sipote
Cascada de travertin Şipote din Munţii Trascăului, se află pe Valea Arieşului, la 2 km aval de comuna Sălciua. Este o cădere de apă pe o lungime de cca. 1 km cu mai multe cascade mici şi două mai mari. Cascada de jos este mai accesibilă, fiindcă este vizibilă şi de la drumul Lunca-Turda.Caracteristica principală a cascadei în trepte este patul travertin (depuneri de calcit).
Cascada de sus este la fel de spectaculoasă, este prima cădere a pârâului Şipot care îşi adună apele din trei izvoare carstice de sub un perete stâncos de peste 100 m.
Biserica de piatra-Lupsa
Biserica Sfântul Gheorghe din Lupşa, ctitorie a cneazului Cândea (după unele surse a lui Stănislav), a fost construită în 1421 (după ultimele cercetări, între 1366-1377), fiind cea mai veche biserică de piatră din Ţara Moţilor. Biserica de tip hală este amplasată pe o colină.
Biserica a fost construită în două etape: în 1421 naosul şi altarul, iar în 1810 pronaosul şi turnul clopotniţă. Între 1810 şi 1813 s-a făcut bolta altarului şi noul iconostaz.
Biserica este în renovare, deocamdată nu este vizitabilă.