top of page

Catedrala Ortodoxa

Este situata în apropierea centrului orasului, la Sud-Est de cetate. A fost construita dupa unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.

 

Constructia a început în anul 1927 si a durat câteva decenii.

Este un edificiu inspirat de stilul bizantin al bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol.

 

Cu ocazia unor refaceri din 1974, sculpturile din interior au fost executate de timisorenii I. Covaci si I. Hoffner, iar pictura murala de catre cunoscutul pictor si grafician Profeta Eremia. Biserica a purtat initial hramul Arhanghelilor Mihail si Gavril, iar în prezent are ca patroni spirituali pe Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan.

Biserica

Romano-Catolica

Monument de arhitectura baroca, ecleziastica, este amplasat în Piata Cuza Voda care înconjoara azi cetatea medievala, vis - a - vis de zidul de est al incintei

 

Se impune a fi evidentiat pentru valoarea artistica altarul principal din sanctuar, bogat decorat cu sculpturi, si o pictura reprezentând-o pe Sfânta Elisabeta - patroana bisericii - lucrare adusa de la Viena. Altarul, executat în anul 1735, este opera maestrilor Billinger Augustin si Stegner Wolfgandg, binecunoscuti în epoca lor. Vitraliile au fost executate în anul 1905 de catre un mester sticlar si pictor din Budapesta. În ultimii ani au fost efectuate lucrari de reparatii ale cladirii si de picturi interioare.

 

Biserica Reformata

Biserica Reformata Calvinista este unul din edificiile din interiorul cetatii, construit la sfârsitul secolului al XV-lea (dupa unii autori în 1480). Este amplasata spre partea sudica a cetatii fiind un monument gotic tip hala, de nuanta transilveana.

 

Pe axul Est - Vest, edificiul se compune din turnul clopotnita servind si ca obiectiv de straja, naosul compus dintr-o nava principala si doua laterale, împartite în cinci travee, sanctuarul, si alipita laturii nordice a acestuia din urma era sacristia. 

 

Îmbinarea celor doua stiluri - gotic si baroc - ce se vede azi în acest monument de arhitectura ecleziastica din cetatea Aiudului, constituie o particularitate distincta a edificiului, ce se afla în strânsa legatura si cu istoria acestor meleaguri.

 

 

 

Biserica de pe strada

Simion Barnutiu

 

Este o biserica construita pentru credinciosii români de rit greco catolic. A fost sfintita la 15 august 1912, si poarta hramul Sfântului Nicolae.

 

Edificiul a fost construit de un arhitect aiudean, Novotni, iar prima pictura murala a fost executata în anii 1924 - 1925.

 

Edificiul a fost zidit pentru a lua locul vechii biserici de lemn din secolul al XVII-lea, de pe strada Avram Iancu (locul "laTinu").

Biserica Evanghelica

Dateaza de la sfârsitul secolului al XIX-lea si apartine cultului lutheran.

 

Biserica a fost ridicata pe locul vechii capele stil romantic din prima jumatate a secolului al XIV-lea.

 

Face parte din ansamblul arhitectural "Cetatea din Aiud".

Biserica "Adormirea Maicii Domnului"

Parohia Ortodoxa Aiud 3,apartinatoare Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei a fost infiintata in anul 1990 ca urmare a solicitarilor credinciosilor orasului Aiud.

 

În 30 ianuarie 1991 de praznicul sf. Trei Ierarhi, Vasile, Grigore si Ioan, Inalt Prea Sfintitul Andrei al Alba Iuliei a pus piatra de temelie a noii biserici.

 

Interiorul bisericii are urmatoarele dimensiuni:lungimea 26 m, latimea in abside 14 m. 

 

OBIECTIVE RELIGIOASE

bottom of page