
Cheile Aiudului
Cheile Valisoarei (numite si Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) alcatuiesc o arie protejata de interes national ce corespund categoriei a IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip botanic si geologic), situate în estul Muntilor Trascau, în partea sudica a Depresiunii Râmetea (altitudine maxima 779 m si cea minima de 425 m,) în judetul Alba, pe teritoriul administrativ al comunei Livezile.
Înaltimile Coltilor Trascaului sunt propice pentru zborul cu parapanta. Ca zona de decolare este recomandat platoul din extremitatea nordica a masivului aflat la o altitudine de 1050 m.
Platoul orientat sud vest este neted iar lungimea zonei de decolare este de aproximativ 100 de m, suficient pentru a permite docolarea. Aceasta zona este ideala pentru zbor datorita diferentelor de nivel, zone de aterizare largi, zborul fiind favorabil în zilele însorite. Se mai poate decola si de la baza stâncii daca conditiile de zbor sunt favorabile practicându-se un zbor ascendent.
Alte zone pentru zborul cu parapanta sunt versantul drept al Cheilor Valisoarei (Dealul Bogza), cu aterizare în interiorul cheilor, sau Coltul Data cu posibilitati în functie de conditiile meteo.
Rezervatia naturala cu o suprafata de 20 ha, si prezinta o importanta complexa (geomorfica si botanica), pe versantii cheilor sapate in calcare mezozoice (jurasice), se întâlnesc o serie de plante rare.
Rezervatia este strabatuta de drumul judetean (107) ce uneste Valea Muresului (Aiud) de cea a Ariesului (Buru) si se afla la o distanta de cca 15 km de Aiud, 15 km de Buru, 35 km de Turda si 65 km de Cluj-Napoca.



Cetatea Trascaului
Cetatea Coltesti , este poziţionată in Judetul Alba la 5 km de comuna Rimetea, la vest de satul Colţeşti , pe o culme de munte chiar la intrare in Muntii Apuseni.
Construita acum 750 de ani, cetatea este una dintre cele mai atractive fortăreţe de pe traseul Valea Aiudului – Rimetea – Buru, de la înălţimea ei turiştii putând admira o privelişte superbă.
A fost ridicată cu premeditare pe vârful abrupt al unei klippe calcaroase, în urma invaziei tătare (mongole) din anul 1241, când au fost produse pagube însemnate localităților Trascău și Sângiorgiu. Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 m, se păstrează o inscripție care menționează ca familia Thoroczkay a construit castelul în secolul al XIII-lea.
În anul 1470 cetatea a fost confiscată de regele Matia Corvin și dată voievodului Transilvaniei. În 1510 a revenit nobililor de Trascău, iar în 1514 a fost devastată de țăranii conduși de Gheorghe Doja.
Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) în cadrul revoltei Curuților, familia nobililor de Trascău (Thoroczkay) a fost eliminată de pe scena istoriei, odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1703 de către trupele imperiale austriece conduse de generalul Tiege (Lobonți).
Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei și cele două turnuri laterale.
Cetatea este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Alba[ elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.
Practic acum se pot vedea doar ruine fostei cetati .Pe creasta muntelui Trascau dominand intreaga vale a Aiudului inca strajuiesc zidurile si doua turnuri din vechea cetate :unul de paza iar altul de 4 etaje care in trecut era locuit.
Cetatea Coltesti e foarte bine amplasata astfel incat ofera o privelistea extraordinara cu o deschidere ampla asupra Vai si satului Coltesti si a comunei Remetea În partea de est se află masivul calcaros Colţii Trascăului şi Piatra Secuiului, în vestul cetăţii sunt versanţii Dealului Băieşilor, iar în sud domnesc Cheile Aiudului.

Manastirea "Sfânta Treime" Magina
Biserica Mănăstirii Măgina a fost construită înainte de anul 1570.
La Mănăstirea Măgina a funcţionat prima şcoală în limba română din judeţul Alba încă din 1611 (conform istoricului Nicolae Albu, în rev. Apulum, XIV, 1976, p. 469-470 ), şi este consemnată în Decretele Imperiale din 24 august 1784 şi cel din aprilie nr. 2065/1785, date de împăratul Iosif al II-lea, înscriindu-se între cele 11 şcoli importante din Transilvania,”pentru grija sufletelor şi învăţătura pruncilor”.
Mănăstirea „Sfânta Treime” Măgina este situată la marginea satul Măgina, la 3 Km distanţă de periferia oraşului Aiud. Din centru Aiudului se pleacă pe drumul judetean DJ107M care duce spre Buru. Transportul local asigură posibilitatea deplasării spre mănăstire din oră în oră.
http://www.manastireamagina.ro/

Satul Rimetea
Rimetea (până în anii '60 Trascău, în maghiară Torockó, în germană Eisenmarkt, Eisenburg)este un sat în județul Alba,Transilvania, România. Este reședința comunei Rimetea.
Localitatea este mai cunoscută pentru patrimoniul antropic, bogat și variat, decât pentru patrimoniul natural. O bună parte a patrimoniului antropic face parte dintr-un program de prezervare și de restaurare al fundației Transylvania Trust.
Variatul patrimoniu antropic al satului a apărut în mai multe epoci istorice diferite. Cele mai vechi obiecte de patrimoniu sunt două fortificații, una din epoca Latène și celalată din epoca medievală, anterioară invaziei mongole. Ambele sunt înscrise pe lista monumentelor istorice din județul Alba[9] elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.
În afară de „Piatra Secuiului” și de masivul Ardașcheia care încadrează localitatea la est, respectiv la vest, alte obiective naturale se găsesc în imediata apropiere: Cheile Vălișoarei Cheile Vălișoarei cuprind 27 de peșteri, dintre care cea mai lungă are 134 m); Cheile Plaiului (o rezervație naturală geologică de interes național, situată pe cursul superior al Pârâului Izvoarele, în sudul depresiunii Trascăului; defileul are 1,2 km lungime); Cheile Siloșului (un defileu cu o lungime de doar 300 m, aflat în apropierea satului Colțești).[15]
Situația geografică a satului (un culoar dominat la est de o Piatra Secuiului și la vest de masivul Ardașcheia) este favorabilă practicării escaladei și sporturilor aeronautice precum zborul cu parapanta.

Muzeul Etnografic Rimetea
"In jurul anului 1949 s-a început colectionarea obiectelor muzeistice din Rimetea sub indrumarea domnului profesor Gyorbiro Pal".
"Muzeul Etnografic din Rimetea a fost infiitat in anul 1952, pe baza acestei colectii scolare, avand un patrimoniu de peste 2500 de piese, organizate într-o expozitie care ocupa cinci sali din cladirea Consiliului Local. Exponatele reflecta vechile ocupatii ale locuitorilor din aceasta localitate, precum si portul traditional.
Remarcam în mod deosebit uneltele de prelucrare a fierului si produsele mestesugarilor localnici, alaturi de un mobilier pictat, traditional, obiecte deosebite de port popular, precum si tesaturi si cusaturi de împodobit interioare, specifice comunei si satelor din jur."
Muzeul, recunoscut de toti specialistii, este desfasurat în cele cinci încaperi de la etajul primariei. In prima încapere sunt prezentate obiectele si uneltele folosite în minerit, în topitorii si în prelucrarea fierului precum si semifabricatul de baza"pita de fier", produsul cuptoarelor de topit.
Localitatea: Rimetea
Adresa: str. Principală
Telefon: 0258768001
Fax: 0258768044
Conducere: Lassel Agneta
Persoană de contact: Lassel Agneta
OBIECTIVE TURISTICE

Centrul cultural castel Sâncrai
Centrul Cultural Castel Sâncrai și-a deschis porțile cu scopul de a deveni o gazdă primitoare pentru evenimente culturale și conferințe, un spațiu care va promova excelența și valorile autentice, oferind un nou atu județului Alba în lista destinațiilor de turism economic și cultural din România.
Domeniul castelului va fi amenajat pentru a putea găzdui evenimente outdoor de amploare, cu o capacitate între 2.000 și 5.000 de persoane.