Imprejurimi
Baile Felix si Baile 1 Mai
Băile Felix sunt o stațiune balneo-climatică în perimetrul comunei Sânmatin din județul Bihor,România. Băile Felix se află la ca. 6 km sud de municipiul Oradea. Este cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, situându-se pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România. Facilitățile existente în această stațiune permit tratarea cu succes a reumatismului și afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare. Stațiunea Băile Felix permite și efectuarea unui turism de relaxare.
Băile Felix este cea mai mare stațiune cu funcționare permanentă din România. Se află la ca. 6 km de Oradea. Temperaturaapelor termale este între 20-49 grade Celsius. Datorită conținutului ridicat de săruri minerale, medicii interniști recomandă pacienților tratamentele sau curele cu ape din băi. Prin rețeaua de hoteluri, Băile Felix oferă 7000 de locuri de cazare, precum și bazine de înot, ștranduri în aer liber sau acoperite și aer curat. Datorită climei blânde, în lacurile stațiunii trăiesc nuferi subtropicali. Datorită apelor termale și a numărului mare de turiști care vin an de an, în stațiunea Băile Felix s-a dezvoltat și sistemul de cazare privat.
Izvoarele cu apă geo-termală cu temperaturi de 43–49°C au proprietăți curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonatate, calcice și sodice, iar nămolurile au proprietăți sapropelice.
Climatul cu ierni blânde și veri moderate favorizează existența unei păduri de foioase întinse, care confera stațiunii o atmosferă ideală în orice anotimp, făcându-l propice pentru relaxare și tratament, încât ploaia sau frigul iernii nu reprezintă nici un impediment pentru o baie cu apă geo-termală, în aer liber. După 1989, Baile Felix a intrat într-o dezvoltare mai rapidă iar în prezent în stațiune exista multe pensiuni si vile care au un confort deosebit și se situează la nivelul turismului internațional. Daca vizitati statiunea Baile Felix, aveti ocazia sa va inscrieti la excursiile organizate la Pestera Ursilor din localitatea Chișcău.
Zona Padis
Padiș este o zonă turistică din sud-estul județului Bihor, aflată la o altitudine medie de 1.200 m, ce prezintă un platou străbătut de o amplă rețea hidrografică (alcătuită din pâraiele Ponor, Valea Izvorul Ursului, Pârâul Sec, Gârjoaba, Valea Boghii, Valea Arsurii, Valea Renghii, Valea Trânghiesti, Rădeasa, Valea Galbenei, Valea Bulzului) și un relief cu ponoare (doline), abrupturi stâncoase, peșteri,avene, măguri, chei și poiene.
Zona turistică Padiș este situată în ramura nordică a Munților Bihor, lanț din Munții Apuseni sau Carpații Occidentali. Din punct de vedere administrativ, zona Padiș este situată în sud-estul județului Bihor, pe raza comunei Pietroasa, până la granița cu județele Cluj și Alba.
Obiective turistice:
-
Cetățile Ponorului
-
Cetățile Rădesei
-
Lumea Pierdută
-
Ghețarul Focul Viu
-
Șesul Padiș
-
Cheile Galbenei
-
Biserica Moțului
-
Poiana Ponor
-
Someșul Cald
-
Groapa de la Bârsa
-
Poiana Vărășoaia
-
Poiana Glavoi
-
Măgura Vănata
-
Izbucul Galbenei
-
Peștera Caput
-
Valea Boga
-
Culmea Gârligate
-
Poiana Bălileasa
-
Poiana Florilor
-
Piatra Galbenei
-
Avenul Bortig
-
Avenul Gemanata
-
Avenul Negru
-
Avenul Pionierilor
-
Avenul Acoperit
Zona este compusă din:
-
Bazinul închis Padiș - Cetățile Ponorului
-
Cheile Someșului Cald - Poiana Vărășoaia - Poiana Cuciulata
-
Cheile Galbenei - Poiana sau Râtul Florilor
-
Izvorul sau Obârșia Văii Boga
Zona turistică Padis este străbătută de drumul forestier Răchițele- Ic Ponor - Padiș - Boga - Pietroasa, cu o lungime de 53 km. Drumul este accesibil dinspre:
-
Huedin (Huedin - PadiÈ™, 58 km)
-
Cluj-Napoca (Cluj-Napoca - PadiÈ™, 95 km)
-
Oradea (Oradea - PadiÈ™: 100 km)