top of page

Istoria Orasului

 

 

   Oradea este menÈ›ionată pentru prima dată la 1113, într-o diplomă a abaÈ›iei benedictine din Zobor, în care apare numele episcopului Sixtus Varadiensis È™i al comitelui Saul de Bychar, însă rădăcinile sale sunt de origine romano-dacică, descoperirile arheologice atestând că în zona Salca din oraÈ™ È™i zona Băilor Felix erau stabiliÈ›i romani È™i daci. De-a lungul Evului Mediu, cetatea a devenit loc de convieÈ›uire pentru un mozaic etnic care a contribuit la stabilirea componenÈ›ei etnice de astăzi al Oradiei: români, maghiari, austrieci, slovaci, evrei, ruteni È™i turci.

 

        Cetatea Oradiei, ale cărei vestigii se pot vedea È™i astăzi, este menÈ›ionată întâia oară în 1241, cu ocazia efectuării unor reparaÈ›ii grabnice pentru a face față unui iminent atac tătaro-mongol. Construirea cetății este atribuită regelui Ladislau I (1077-1095). Conform Cronicii Pictate de la Viena, tot regele Ladislau I a fost cel care a hotărât să ridice "în locul numit Vărad", adică la Oradea, o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria. Această mănăstire a constituit leagănul episcopiei romano-catolice de Oradea, al cărei întemeietor È™i patron spiritual a fost regele Ladislau I.

         ÃŽn timpul regelui Carol Robert de Anjou (1308-1342)È™i a fiului său Ludovic I al Ungariei (1342-1382), Oradea cunoaÈ™te ca oraÈ™ È™i sediu episcopal catolic o perioadă de înflorire. Aici È™i-a înălÈ›at observatorul astronomic vestitul fizician al Universității Vieneze, Georg von Peuerbach, folosind locaÈ›ia Oradiei drept meridianul de 00 în lucrarea sa Tabula Varadiensis, publicată în 1464. Toate hărÈ›ile terestre È™i maritime ale lumii din acea vreme menÈ›ionau acest fapt.

          ÃŽn 1514 are loc în Transilvania răscoala condusă de nobilul covăsnean Gheorghe Doja (Dózsa György), care a cuprins È™i Bihorul. Transilvania a devenit principat autonom în cadrul căruia era înglobat È™i Bihorul.Papa Pius al VI-lea a înfiinÈ›at în anul 1777 Episcopia Greco-Catolică de Oradea Mare. Unul din corifeii Școlii Ardelene a fost episcopul greco-catolic orădean IgnaÈ›ie DărăbanÈ›. Promotor al emancipării spirituale a românilor bihoreni a fost È™i urmaÈ™ul său, episcopul Samuil Vulcan.

 

La 19 iunie 1836, un puternic incendiu, care a durat trei zile, a avut urmări catastrofale pentru locuitorii Oradiei. El a izbucnit în centrul orașului si a cuprins cladirile importante ale orasului.

          Anul revoluÈ›ionar 1848-1849 È™i-a făcut simÈ›ită prezenÈ›a È™i la Oradea. Chiar dacă revoluÈ›ia a fost înfrântă, tradiÈ›ia revoluÈ›ionară a anilor 1848-1849 a marcat decisiv conÈ™tiinÈ›a publică orădeană. ÃŽn războiul pentru cucerirea independenÈ›ei (1877-1878) participă È™i românii din Bihor în lupta împotriva turcilor.

          La 12 octombrie 1918, în casa dr. Aurel Lazăr se redactează cunoscuta DeclaraÈ›ie de la Oradea, document care proclamă dreptul românilor transilvăneni la autodeterminare. La 1 decembrie 1918, un număr mare de delegaÈ›i ai judeÈ›ului Bihor participă la Marea Adunare NaÈ›ională de la Alba Iulia, într-o dorință unanimă de a consfinÈ›i Marea Unire cu Regatul României.

           ÃŽn perioada dintre cele două războaie mondiale, Oradea s-a menÈ›inut ca un puternic centru industrial È™i comercial. ÃŽn perioada desfășurării tratativelor dintre guvernul român È™i cel maghiar, pe teritoriul României au fost organizate numeroase grupuri teroriste.

În anul 1944 populația evreiască a fost supusă unor legiuiri rasiste înjositoare. Între 23 mai - 27 iunie 1944, a avut loc operațiunea întreprinsă de autoritățile colaboraționiste și unități de jandarmerie maghiare, de deportare a populației evreiești în lagărele de exterminare hitleriste. Circa 90% din evreii din Oradea au pierit în aceste lagăre, în special în cele de la Auschwitz și Dachau. La 12 octombrie 1944 a avut loc atacul decisiv asupra Oradiei; trupele ungare și germane s-au retras din oraș, lăsând în urmă doar grupuri mici, cu misiunea de a distruge clădirile mai importante. Ocuparea orașului s-a făcut de către trupele sovietice și române. Regimul comunist a determinat schimbări esențiale în ansamblul vieții publice orădene, pervertind și încetinind funcțiile organismului social.Anii 1944-1947 au corespuns etapei cuceririi puterii politice de către forțele comuniste.

 

Modelul stalinist a dominat întreaga viață politică, social-economică și culturală între anii 1948-1965. Regimul Ceaușescu (1965-1989), practicând o oarecare destindere și liberalizare în primii ani, a readus în prim-plan modelul stalinist și mai mult chiar, a instaurat socialismul dinastic.

 

Începând din 1949-1950, după naționalizare, întreprinderile și-au desfășurat activitatea în conformitate cu planurile cincinale, caracteristice vremii. Urmare a acestor evoluții economice, populația Oradiei a crescut semnificativ. S-au înregistrat progrese și în domeniul serviciilor publice, transport, sănătate. De asemenea, turismul a constituit o preocupare pentru autoritățile vremii, în acest sens Băile Felix și Băile 1 mai, ale căror resurse de apă termală cu efecte curative aveau o reputație constituită încă din Antichitate, dar mai ales din secolul XVI, au fost aduse la standardele vremii.

         ÃŽncepând cu anii '70, efectele negative ale politicii de industrializare forÈ›ată s-au făcut simÈ›ite È™i în Oradea, ca È™i la nivelul întregii țări. Nivelul de trai al orădenilor, a fost, însă, relativ suportabil comparativ cu situaÈ›ia locuitorilor din alte centre urbane româneÈ™ti, având în vedere poziÈ›ia privilegiată, de oraÈ™ de frontieră. Evenimentele revoluÈ›ionare din decembrie 1989 au determinat mutaÈ›ii profunde în structurile politice, sociale È™i economice româneÈ™ti, fiind percepute imediat È™i în Oradea.

bottom of page