top of page

Muzee

 

          Muzeul funcționează în actuala clădire din 1971. Expoziția pavilionară de etnografie și artă populară are trei părți distincte, în care sunt prezentate: ocupațiile tradiționale principale și secundare, meșteșuguri și instalații tehnice, obiecte aparținând artei populare, ceramică, mobilier, obiecte de uz casnic, elemente de arhitectură populară, port și textile de interior, din cele patru zone etnografice ale județului (Chioar, Codru, Lăpuș, Maramureș). 

Telefon:0262 276 895 
Orar:Luni închis, Marţi - Duminică 10 -16 (octombrie - aprilie); Marţi - Duminică 10 - 20 (mai - septembrie) 

E-mail: secretariat@etnografie-maramures.ro

Web: www.etnografie-maramures.ro

    Instituţia vă oferă posibilitatea de a cunoaşte aspecte ale trecutului comunităţilor din fostele “ţări” ale Maramureşului, Chioarului, Lăpuşului şi Codrului, atât prin intermediul expoziţiilor permanente şi temporare, cât şi prin cel al metodelor interactive ale programului de educaţie “Muzeul Viu”, adresat în special tinerilor. 
          Biblioteca muzeului, cu fondul documentar şi cel de carte curentă, vă stă la dispoziţie prin intermediul sălii de lectură, în timp ce rezultatele cercetărilor arheologice şi istorice pot fi cunoscute datorită publicaţiei “Marmaţia”

Telefon:0262211924 
Orar:Luni închis, Marţi - Vineri 8.30 - 15.30, Sâmbătă - Duminică 10 - 14 

E-mail: maramuresmuzeu@gmail.com

Web: www.maramuresmuzeu.ro

        Muzeul Satului din Baia Mare prezintă patru zone etnografice din nordul României, cunoscute de-a lungul timpului ca ţări: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureşului. Fiecare dintre acestea are un specific aparte bine subliniat de către unităţile de arhitectură pe care le prezintă. În cadrul muzeului s-a încercat şi prezentarea tipurilor de gospodării în funcţie de ocupaţia principală a locuitorilor din zona de provenienţă a gospodăriei.           Astfel avem gospodării de agricultor din Tara Lăpuşului, gospodărie de viticultor din subzona Baia Mare, gospodărie de pomicultor din Tara Maramureşului etc. Nu au fost omise nici instalaţiile tehnice cum ar fi oloiniţele, pivele, vâltorile şi morile acţionate de apă.

Telefon:0262 276 895 
Orar:Luni inchis, Marti - Duminica 10 -16 (octombrie - aprilie); Marti - Duminica 10 - 20 (mai - septembrie) .

E-mail: secretariat@etnografie-maramures.ro

Web: www.etnografie-maramures.ro

          Ideea unei colecţii private de artă care să fie prezentată publicului este una nonconformistă şi a vizat achiziţia a numeroase creaţii –, pornind de la cele ce ţin de cultura clasică, şi ajungând până la cele moderne.
          Totul a început în urma cu aproximativ 11 ani, iar pe parcurs s-au strâns nenumărate obiecte de artă. Vizitatorii vor găsi picturi fascinante, fotografii nonconformiste, gravuri, sculpturi, dar şi lucrări grafitti. Muzeul Florean îmbină toate tipurile de creaţii culturale, inclusiv muzica.
         O activitate foarte importantă a acestui muzeu se axeaza pe promovarea tinerelor talente, lucrările acestora fiind promovate atât în spaţiile expoziţionale ale instituţiei, cât şi pe paginile WEB de profi
l.

Telefon:0262 213 964 
Orar:Luni închis, Marți - Duminică între orele 10 - 17 

 

Muzeul de Mineralogie
B-dul Traian nr.8
Muzeul de Etnografie și Artă Populară
Str. Dealu Florilor nr.1
Muzeul de Arheologie și Istorie
Str.Monetăriei nr.1-3
Muzeul Satului
Str.Dealul Florilor nr.1
Muzeul de Artă
Str.Victoriei nr.146

          Muzeul găzduiește o expoziție desfășurată pe 900 mp, în care sunt expuse peste 1.000 de eșantioane minerale, roci și fosile. În depozitele instituției se află alte 15.000 de piese.
Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cel mai mare muzeu regional din Europa, multe dintre exponate fiind considerate unicate mondiale și valori de patrimoniu.
         Denumirea neoficială, culturală prin excelență și unanim uzitată este Muzeul florilor de mină.„Floarea de mină este un eșantion mineral recoltat din subteran, monomineral sau format din mai multe minerale, posedând calități estetice deosebite datorită: concreșterii cristalelor, culorii, formelor, dimensiunilor de excepție ale unor cristale componente, care în totalitate fac ca piesa să fie bine individualizată față de celelalte”.

Telefon:0262 227 517 
Orar:Luni închis, Marți - Duminică 9:00 - 17.00 .

E-mail: muzmin@muzeuminbm.ro

Web: www.muzeuminbm.ro

  • Facebook Long Shadow
bottom of page