
Travel Light
Best Prices, Best Holidays


Casa Iancu de Hunedoara
Str. Monetăriei, nr. 1-13, Centrul Vechi









Turnul Ștefan
Piața Cetății, Centrul Vechi




Turnul Ștefan este turnul-clopotniță al fostei biserici cu hramul „Sfântul Rege Ștefan din Baia Mare”. Turnul este situat între străzile Crișan și 1 Mai, în imediata apropiere a Pieții Libertății - Piața Centrală (Circulus fori) - a vechiului oraș. A fost construit în secolul al XV-lea.
Prima atestare documentară a bisericii „Sfântul Ștefan" datează din 1347, însă construcția este inaugurată oficial abia în 1387. Turnul, construit din piatră masivă, a fost ridicat la inițiativa principelui Ioan de Hunedoara, pentru a marca victoria de la Ialomița (1442) împotriva otomanilor. Construcția turnului începe după anul 1446, însă este finalizată abia în 1468, sub domnia lui Matia Corvinul.
În 1619 se reface partea superioară, având forma unei piramide cu baza pătrată, cu patru turnulețe și este înzestrat cu clopote. Nouă ani mai târziu se montează un ceas cu lună. Afectate în repetate rânduri de trăsnete și incendii, cele două clădiri suferă mai multe reparații capitale, însă în 1763 se reface numai turnul. Cu acest prilej, se construiește pridvorul de la partea superioară.
Intrarea în turn se face prin ușa dinspre sud. Până la primul nivel se ajunge pe o scară de piatră în spirală. De aici până la foișor, accesul se face pe scări de lemn. Clădirea măsoară circa 50 de metri și, din pridvor, oferă o panoramă deosebită întregului oraș.
Casa Iancu de Hunedoara a fost ridicată în 1446, este parte a vechiului castel medieval ridicat de Iancu pentru soția sa Elisabeta.
Telefon:0262 211927
E-mail: muzeumm@rdslink.ro
Construit în perioada 1734-1737, această clădire a avut în trecut o destinaţie extrem de importantă pentru oraş, prin achiziţionarea metalelor preţioase, baterea şi schimbarea monedelor, dreptul de purificare a metalelor.
Actualmente este sediul Muzeului Judeţean Maramureş, secţia Istorie.
Telefon: 02622 11927
E-mail: muzeumm@rdslink.ro

Localul Monetăriei
Str. Monetăriei, nr. 1-3, Centrul Vechi


Atracții turistice

Planetariul și Observatorul Astronomic
Str. George Cosbuc, nr. 16




Planetariul Baia Mare a fost inaugurat la data de 1 iulie 1969, în Baia Mare, fiind primul planetariu public din România şi unicul din Transilvania până în prezent.
Din anul 2006, planetariul este un departament de specialitate în cadrul Muzeului de Mineralogie din Baia Mare. Fiind una dintre cele mai populare instituții de profil din România, cu activități cultural-științifice dedicate audienței generale dar în special publicului din mediul educațional — activități ce cuprind demonstrații în cupolă, expoziții, observații astronomice, proiecții de filme documentare, ateliere practice de astronomie și prelegeri tematice personalizate.
Telefon: 0262 275 206
E-mail: planetariul_bm@yahoo.com
Web: planetariubm.wordpress.com

Bastionul Măcelarilor
Str. Izvoarelor, nr. 2, Piața Izvor






În anul 1469, 9 noiembrie, printr-un document privilegial regele Matia Corvin permite oraşului Baia Mare să ridice ziduri de piatră în scop de apărare, ziduri care erau străjuite de șapte turnuri. Bastionul Măcelarilor a făcut parte din această împrejmuire de piatră străjuind Poarta de Sud a cetăţii, una din cele patru porţi principale de intrare în oraş.
Conform documentelor existente în cadrul Arhivelor Naţionale Maramureş, acest bastion a fost ridicat undeva prin anul 1547, de către un anume Gaspar Dragyi, cu aprobarea regelui Matei Corvin. Zidurile au fost construite din piatră şi au o grosime de un metru de formă circulară cu două niveluri. Nivel 1 – spaţiu boltit care servea la depozitarea muniţiei, nivelul 2 – are spre exterior în zid goluri care serveau drept metereze.
Turnul Măcelarilor se mai numea şi al “Muniţiilor”, deoarece aici îşi ţineau soldaţii de la acea vreme armele şi praful de puşcă. Se numea al “măcelarilor” pentru că această breaslă avea îndatorirea să-l folosească pentru a apăra cetatea de eventualele atacuri străine. De fapt, trebuie menţionat faptul că breasla măcelarilor era cea mai mare şi puternică dintre toate celelalte existente la acea vreme în cetatea Băii Mari.

Casa de Cultură
B-dul Independenței nr.4









Vechiul Han
Vulturul Negru
Str. Vasile Lucaciu, nr. 52




Construită în anul 1971, aceasta posedă o sală de spectacole de 700 locuri, precum şi o serie de săli pentru diverse activităţi cultural-artistice. Pe lângă săli clădirea are holuri spaţioase finisate cu lambriuri din esenţe lemnoase contrastante şi structura meşteşugită a plafonului.
Telefon: 0262 275516
Prin reactivarea Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, la 11 noiembrie 1990 Biserica stramoseasca din aceasta parte de tara romaneasca binecuvantata de Dumnezeu, cunoaste o perioada de însemnate realizari materiale dar si spirituale. Între zecile de biserici în constructie si vetre monahale reînfiintate, se gaseste si Biserica cu Hramul ” Sf. Ierarh Iosif Marturisitorul” din Baia Mare, B-dul Republicii nr. 8, a carei piatra de temelie a fost pusa de catre Prea Sfintia Sa Episcop Justianian al Maramuresului si Satmarului în anul 1993, deoarece în acea perioada Seminarul Teoligic Ortodox care poarta numele ilustrului ierarh maramuresan isi desfasura activitatea în cadrul Grupului Scolar de Industrie Usoara din Baia Mare, din imediata apropiere.
În anul 1990, după eliberarea de sub dictatura comunistă, Sfântul Sinod al B.O.R. la data de 12 februarie 1990 a hotărât reactivarea Episcopiei Maramureşului care să cuprindă judeţele Maramureş şi Satu Mare.
Reşedinţa noii Eparhii s-a stabilit în municipiul Baia Mare - oraş reşedinţă de judeţ, unde trăiesc peste 100.000 de credincioşi ortodocsi.
Telefon: 0262 227 599
E-mail: office@catedrala-baia-mare.ro
Web: www.catedrala-baia-mare.ro
Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare este un lăcaș de cult construit de credincioșii greco-catolici din Baia Mare între anii 1905-1911.
Edificiul este declarat monument istoric (cod LMI MM-II-m-B-04471), alături de palatul episcopal al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș și fosta școală confesională (în prezent Șc. Gen. nr. 2), toate situate pe strada Vasile Lucaciu din municipiul Baia Mare.

Biserica Sfântul Iosif Mărturisitorul
Republicii nr.8

Catedrala Sfânta Treime
B-dul Unirii nr.17









Catedrala Adormirea Maicii Domnului
Vasile Lucaciu nr.59








Vechiul han Vulturul Negru din Baia Mare este un monument istoric și de arhitectură, edificat în centrul orașului Baia Mare înainte de 1780.
La sfârșitul secolului al XIX-lea în clădire a funcționat primăria orașului. Ulterior a fost sediu de judecătorie.
Ideea unei colecţii private de artă care să fie prezentată publicului este una nonconformistă şi a vizat achiziţia a numeroase creaţii –, pornind de la cele ce ţin de cultura clasică, şi ajungând până la cele moderne.
Totul a început în urma cu aproximativ 11 ani, iar pe parcurs s-au strâns nenumărate obiecte de artă. Vizitatorii vor găsi picturi fascinante, fotografii nonconformiste, gravuri, sculpturi, dar şi lucrări grafitti. Muzeul Florean îmbină toate tipurile de creaţii culturale, inclusiv muzica.
O activitate foarte importantă a acestui muzeu se axeaza pe promovarea tinerelor talente, lucrările acestora fiind promovate atât în spaţiile expoziţionale ale instituţiei, cât şi pe paginile WEB de profil.
Telefon:0262 213 964
Orar:Luni închis, Marți - Duminică între orele 10 - 17
Muzeul Satului din Baia Mare prezintă patru zone etnografice din nordul României, cunoscute de-a lungul timpului ca ţări: Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului şi Ţara Maramureşului. Fiecare dintre acestea are un specific aparte bine subliniat de către unităţile de arhitectură pe care le prezintă. În cadrul muzeului s-a încercat şi prezentarea tipurilor de gospodării în funcţie de ocupaţia principală a locuitorilor din zona de provenienţă a gospodăriei. Astfel avem gospodării de agricultor din Tara Lăpuşului, gospodărie de viticultor din subzona Baia Mare, gospodărie de pomicultor din Tara Maramureşului etc. Nu au fost omise nici instalaţiile tehnice cum ar fi oloiniţele, pivele, vâltorile şi morile acţionate de apă.
Telefon:0262 276 895
Orar:Luni inchis, Marti - Duminica 10 -16 (octombrie - aprilie); Marti - Duminica 10 - 20 (mai - septembrie) .
Muzeul găzduiește o expoziție desfășurată pe 900 mp, în care sunt expuse peste 1.000 de eșantioane minerale, roci și fosile. În depozitele instituției se află alte 15.000 de piese.
Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cel mai mare muzeu regional din Europa, multe dintre exponate fiind considerate unicate mondiale și valori de patrimoniu.
Denumirea neoficială, culturală prin excelență și unanim uzitată este Muzeul florilor de mină.„Floarea de mină este un eșantion mineral recoltat din subteran, monomineral sau format din mai multe minerale, posedând calități estetice deosebite datorită: concreșterii cristalelor, culorii, formelor, dimensiunilor de excepție ale unor cristale componente, care în totalitate fac ca piesa să fie bine individualizată față de celelalte”.
Telefon:0262 227 517
Orar:Luni închis, Marți - Duminică 9:00 - 17.00 .
E-mail: muzmin@muzeuminbm.ro
Web: www.muzeuminbm.ro
Instituţia vă oferă posibilitatea de a cunoaşte aspecte ale trecutului comunităţilor din fostele “ţări” ale Maramureşului, Chioarului, Lăpuşului şi Codrului, atât prin intermediul expoziţiilor permanente şi temporare, cât şi prin cel al metodelor interactive ale programului de educaţie “Muzeul Viu”, adresat în special tinerilor.
Biblioteca muzeului, cu fondul documentar şi cel de carte curentă, vă stă la dispoziţie prin intermediul sălii de lectură, în timp ce rezultatele cercetărilor arheologice şi istorice pot fi cunoscute datorită publicaţiei “Marmaţia”
Telefon:0262211924
Orar:Luni închis, Marţi - Vineri 8.30 - 15.30, Sâmbătă - Duminică 10 - 14
E-mail: maramuresmuzeu@gmail.com

Muzeul Satului
Str.Dealul Florilor nr.1



















Muzeul de Artă
Str.Victoriei nr.146











Muzeul de Mineralogie
B-dul Traian nr.8









Muzeul de Arheologie și Istorie
Str.Monetăriei nr.1-3






Muzeul funcționează în actuala clădire din 1971. Expoziția pavilionară de etnografie și artă populară are trei părți distincte, în care sunt prezentate: ocupațiile tradiționale principale și secundare, meșteșuguri și instalații tehnice, obiecte aparținând artei populare, ceramică, mobilier, obiecte de uz casnic, elemente de arhitectură populară, port și textile de interior, din cele patru zone etnografice ale județului (Chioar, Codru, Lăpuș, Maramureș).
Telefon:0262 276 895
Orar:Luni închis, Marţi - Duminică 10 -16 (octombrie - aprilie); Marţi - Duminică 10 - 20 (mai - septembrie)

Muzeul de Etnografie și Artă Populară
Str. Dealu Florilor nr.1






