top of page

Împrejurimi

 

 

       Pe Valea Borcutului, la marginea padurii, se afla ruinele a ceea ce a fost odinioara conacul unui proprietar de mine din zona. Orice locuitor de pe Valea Borcutului a auzit despre celebrul „castel” si stie cel putin o poveste legata de viata si existenta familiei ce l-a detinut odinioara. Desi nu este un castel in adevaratul sens al cuvantului, „Casa Pocol” se afla pe lista monumentelor istorice, fiind construit cu peste 100 de ani in urma.

http://arhivamm.wordpress.com/.

Accesul în zonă se poate face cu mijloc de transport în comun sau cu mașina.

        Casa Memoriala Ion Sigariu a fost amenajata in casa in care acesta a copilarit, fiind inaugurata in anul 1983. 
       Ion Siugariu a venit pe lume la data de 6 iunie 1914, in satul Baita din apropierea orasului Baia Mare si a fost primul nascut din cei sase copii ai familiei Ion si Floarea Sugar.

       Casa Memoriala cuprinde manuscrise, fotografii, corespondenta de familie, piese de mobilier si obiecte specifice zonei miniere, exponate ce reflecta viata valorosului poet.
Aici este expus si jurnalul poetului, de unde aflam etapele pe care le parcurge in razboi si detalii despre viata interioara a ostasului. 

Telefon 0262.294.083

Adresa WEBhttp://www.maramuresmuzeu.ro/.

Accesul în zonâ se poate facu cu mijloc de transport în comun sau cu mașina.

Castelul lui Pocol
Valea Borcutului
Casa Memoriala Ion Sigariu
Loc.Băița,Com.Tăuții-Măgherăuși

      În această zonă s-a aflat Cetatea Chioarului, construită în secolul al XIII-lea, ca cetate de pază. Ea a aparținut multă vreme voievozilor din Maramureș iar în 1718 a fost demantelată.

      Centrul politic și militar al domeniului Chioar, cetatea de piatră a fost ridicată în secolul al XIII-lea (atestată documentar în 1319) pe un camp izolat, intr-o cotitura a raului Lapus: "Cetatea este situata la peste 400 m altitudine, pe seaua unui deal inconjurat de apa Lapusului, care realizeaza la poale un defileu intre stanci" (Viorica Ursu, Traian Ursu, 1980).

Accesul în această zonă se poate face cu mașina,microbuze sau autocare.

Cetatea Chioarului
Remetea

      Lacul artificial Bodi Ferneziu, amenajat in secolul XIX ca sursa de apa tehnologica pentru exploatatiile apropiate dar si pentru steampurile de prelucrare a minereului aurifer este o adevarata bijuterie turistica la doi pasi de Baia Mare.

    Monumentul Naturii Lacul Albastru a fost declarată rezervaţie naturală prin H.C.L. nr 204/16.03.1977 si este in custodia Administratiei Parcului Natural Muntii Maramuresului care in parteneriat cu organizaţii neguvernamentale are drept scop conservarea peisajului în scop stiintific si educativ. 
       Aria naturală protejată Lacul Albastru se afla situată pe teritoriul administrativ al oraşului Baia Sprie într-o pădure tânără de gorun pe versantul sudic al Dealului Minei la altitudinea de 530 m şi are o suprafată de 0,5 ha. Lacul s-a format prin prăbusirea unor vechi lucrări miniere de exploatare de pe filonul Domnisoara în ani 1919 - 1920. În jurul lacului există câteva exemplare de pin care dau un farmec aparte zonei. 

Lacul Bodi
Ferneziu
Lacul Albastru
Baia Sprie

        Lacul Firiza sau barajul de acumulare Stramtori Firiza a fost construit pentru alimentarea cu apa potabila a municipiului Baia Mare. Barajul a fost dat in functiune in 1964, are o inaltime de 52 de metri si o suprafata de 113 hectare. 
          Pozitionare: Pe drumul de la Baia Mare spre Firiza, la aproximativ 23 km de Baia Mare. 
       Caracteristici: Zona de agrement destinata pescarilor; lacul de aculumare de la Firiza ofera diferite specii de pesti, cum ar fi: carp, somn, pastrav de lac, platica, clean, caras, oblate, salau. Atentie – pescarii au nevoie de autorizatie de pescuit. Se poate merge cu barca, caiacul. 

Barajul Firiza
Firiza
 

          Piatra Virgina e o stanca situata intr-un loc foarte frumos, la doar o jumatate de ora de mers din parcul municipal, cu o panorama superba asupra orasului Baia Mare. Poteca incepe de langa lacul din capatul parcului si urca destul de abrupt pana la stanca; pe drum intalnind si un izvor numai bun de potolit setea celor care apreciaza o apa buna, curata.

         Pentru cei care nu cunosc zona este si un marcaj: triunghi albastru  care te conduce pana la Piatra Virgina si apoi continua spre varful Plestioare. Odata ajuns sus, se pot admira atat orasul, cu toate turnurile de biserici (singurele cladiri care merita cu adevarat vazute), cat si varfurile muntilor care se vad in partea stanga (Ignis, Mogosa).

       Traseu: Valea Usturoi – Poiana Pleștioare – vârful Pleștioara – Șaua Dia – Văratice – Cariera Sfântul Ioan – Dealul Florilor
Obiectiv: Vârful Pleștioara, Șaua Diua
         Localizare: Baia Mare, Munții Igniș
Itinerar: Baia Mare – Parcul Municipal, circa 17 km
          Marcaj turistic: cruce roşie până pe vârful Pleștioare; cruce galbenă spre Muzeul Etnografic
          Tip traseu: drumeție
          Grad dificultate: mediu; dificil iarna, pe nea groasă de peste 25-30 cm
         Echipament necesar: adecvat anotimpului
         Lungime și durată: 2 h 30 min – 3 ore/sens, 8-9 km

Piatra Virgină
Măgura Băii
Poiana Pleștioara
Valea Usturoiu

       Creasta Cocoșului este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt) situată în județul Maramureș, pe teritoriul administrativ al comunei Desești.

        Aria naturală se află în partea central-nordică a județului Maramureș și cea nord-vestică a Munților Gutâi (o grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, ce aparțin de lanțul muntos al Carpaților Orientali) pe teritoriul sud-estic al satului Mara, la circa 30 km nord, față de orașele Baia Mare și Baia Sprie.

    Sunt situați în nord-vestul Carpaților Orientali, în cadrul lanțului munților vulcanici, între Depresiunea Maramureș la nord, Munții Țibleș șiDepresiunea Lăpuș la est, Depresiunea Copalnic la sud și Depresiunea Baia Mare la vest-nord-vest. La poalele lor este situat orașul Baia Mare.

        Masivul Gutâi este acoperit cu păduri de foioase și conifere, iar în partea superioară de pășuni. Este traversat de șoseaua Sighetu Marmației - Baia Mare, care se desfășoară peste Pasul Gutâi situat în vestul Munților Gutâi la 987 metri altitudine, respectiv de șoseauaSighetu Marmației - Ocna Șugatag - Cavnic, peste Pasul Strâmbului.

Creasta Cocoșului
Comuna Desești
Munții Gutâi

        Statiunea climaterica Izvoare se afla la 926 m altitudine pe un platou vulcanic, sub varful Ignis, in partea de SV a Muntilor Gutai (32 km de Baia Mare, judetul Maramures). In apropiere se afla cheile Tatarului si Creasta Cocosului. 
         Statiunea Izvoare are un climat tonic, stimulent si cu o ionizare accentuata a atmosferei, cu conditii excelente de odihna si de recuperare. Este renumita, in special, pentru practicarea sportului de iarna. 
         Partia de ski Izvoare are un grad de dificultate mediu, o diferenta de nivel de 125m, este prevazuta cu transport cablu. De asemenea, pe toata lungimea partiei se poate practica snowboarding-ul. 
           In sezonul estival aici se pot practica diverse activitati, precum calarie sau excursii montane. La Izvoare exista locuri de cazare in doua hoteluri (de trei stele), precum si un restaurant. 

        Statiunea Mogosa este situata intr-o zona montana, la altitudinea de 731m, pe malul Lacului Bodi. Orasul Baia Mare se afla la 17 km distanta.
        Aici exista si o partie de ski amenajata atat pentru incepatori, cat si pentru avansati, dotata cu telescaun si 2 schilifturi. Aceasta este omologata pentru competitii F.R.S.B., are o lungime de 2200m si o diferenta de nivel de 520m. Partia Moski reprezinta de fapt partea superioara a Partiei Mogosa, unde exista o instalatie de teleschi proprie. Pentru a urca in punctul de start al teleschiului Moski se ia telescaunul din Statiunea Suior.

Stațiunea Izvoare
Stațiunea Mogoșa

Partie 1 Suior - caracteristici 
Nivel dificultate: mediu 
Lungime partie schi: 1.500 metri 
Instalatie de producere a zapezii artificiale 
Instalatie de nocturna
Partia 2 Suior 
Nivel dificultate: mediu 
Lungime partie schi: 1.200 metri 
Instalatie de producere a zapezii artificiale
Partia 3 Suior 
Nivel dificultate: mediu 
Lungime partie schi: 900 metri 
Instalatie: telescaun pentru 2 pSuior 

Altitudine: 668 m 
Distanta de Baia Mare: 18 km 
* Accesul spre Complexul Turistic Suior se face pe DN 18, pe traseul Baia Mare - Baia Sprie - Sighetu Marmatiei. Locatia este semnalizata cu indicatoare la intersectia dintre DN 18 si soseaua secundara care duce la complex. 

        Partia de Ski Cavnic este localizata in Statiunea Cavnic, la o distanta ce masoara in jur de 32 km de Orasul Baia Mare. Situata intr-o zona muntoasa de la poalele Muntilor Gutai, la o altitudine cuprinsa intre aproximativ 550 si 1050 metri, locatia reprezinta o destinatie de vacanta ideala pentru impatimitii sporturilor de iarna.

          Sezon de iarna: Decembrie - Aprilie.

          Acces: Se poate ajunge din Baia Mare cu masina pe drumul national DN18 pana in Baia Sprie, apoi pe drumul judetean ce leaga Baia Sprie de Cavnic, in total 32 Km.

Stațiunea Șuior
Baia Sprie
Stațiunea Cavnic
Cavnic
  • Facebook Long Shadow
bottom of page