top of page

               Ţara Chioarului

 

        Zona Chioar sau Ţara Chioarului se află la sud de oraşele Baia Mare şi Baia Sprie, la vest de Lăpuş şi la est de Codru, care se află pe râul Someş. Peisajul de aici este deluros, cu râuri şerpuite numeroase, dintre care cel mai important este Lăpuş. 
         Deşi cercetarea arheologică nu a fost foarte intensă în zonă, există numeroase descoperiri care dovedesc că zona a fost locuită încă din timpuri dacice, în unele locuri chiar din Epoca de bronz, mai ales în zonele în care astăzi sunt satele Satulung, Mireşu Mare şi Valea Chioarului. 
        De asemenea, în Chioar există tradiţii specifice şi costume, precum şi trăsături distinctive arhitecturale, precum pereţii acoperiţi cu tencuială de culoare deschisă. Două din cele opt biserici maramureşene incluse în Lista Moştenirilor Mondiale a UNESCO sunt în Chioar, cele din Şurdeşti şi Plopiş.

 

           Cheile Lapusului.

      Remetea Chioarului Comuna Remetea Chioarului se află pe valea râului Lăpuş River, aproape de confluenţa cu râul Cavnic. Este la 20 km sud de Baia Mare şi la 8 km nord-vest de Şomcuta Mare, pe drumul judeţean DJ 182B. Râul Lăpuş trece prin destul de abruptele Chei Lăpuş, de la Răzoare la Remetea Chioarului. Cheile au fost formate când râul a erodat sisturile cristaline ale Dealurilor Preluca şi a trecut. Acestea sunt considerate unice în România, datorită lungimii de 36 km şi formaţiunilor geologice şi naturale variate: pereţi abrupţi şi stâncoşi, păduri, cascade, peşteri, etc.

  • facebook
bottom of page