top of page

Muzeul Florean

         Potenţialul turistic al Ţării Lăpuşului este întregit şi de mai multe muzee de o factură aparte, care in timp s-au constituit ca atracţii turistice.

       Un astfel de loc este Muzeul Florean,  una dintre iniţiativele private din România postdecembristă care s-a dovedit a fi viabilă, efervescentă şi de înaltă ţinută artistică. Expoziţia de artă plastică în aer liber a Muzeului Florean este situată în Poiana Soarelui, într-o pădure de foioase din hotarul satului Cerneşti, la dreapta drumului ce duce spre Ţara Lăpuşului. Aici întâlnim pe o suprafaţă de peste 40 de hectare, un inedit parc de sculptură monumentală. Colecţiile muzeului ce însumează în prezent circa 10.000 de piese de artă contemporană, provenind de pe toate continentele, au devenit în timp un reper al turismului cultural din Maramures.Aici se organizează în fiecare an Tabăra Internaţională de Sculptură Monumentală şi Salonul Internaţional de Gravură Mică.

Muzeul de etnografie si arta populara

 

            Muzeul funcționează în actuala clădire din 1971. Expoziția pavilionară de etnografie și artă populară are trei părți distincte, în care sunt prezentate: ocupațiile tradiționale principale și secundare, meșteșuguri și instalații tehnice, obiecte aparținând artei populare, ceramică, mobilier, obiecte de uz casnic, elemente de arhitectură populară, port și textile de interior, din cele patru zone etnografice ale județului (Chioar, Codru, Lăpuș, Maramureș). Muzeul Satului, inaugurat în 1984 în peisajul pitoresc de pe Dealul Florilor (6 ha), cuprinde monumente din cele patru zone etnografice ale județului Maramureș grupate în jurul Bisericii de lemn adusă din Chechiș.

 

 

           Contact

Adresa: Str. Dealul Florilor nr. 1Telefon: 0262 276 895E-mail: secretariat@etnografie-maramures.ro

Muzeul de Mineralogie Baia Mare

 

             Muzeul găzduiește o expoziție desfășurată pe 900 mp, în care sunt expuse peste 1.000 de eșantioane minerale, roci și fosile. În depozitele instituției se află alte 15.000 de piese.Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este cel mai mare muzeu regional din Europa, multe dintre exponate fiind considerate unicate mondiale și valori de patrimoniu.Denumirea neoficială, culturală prin excelență și unanim uzitată este Muzeul florilor de mină.„Floarea de mină este un eșantion mineral recoltat din subteran, monomineral sau format din mai multe minerale, posedând calități estetice deosebite datorită: concreșterii cristalelor, culorii, formelor, dimensiunilor de excepție ale unor cristale componente, care în totalitate fac ca piesa să fie bine individualizată față de celelalte” (Victor Gorduza - directorul instituției).La parter, expoziția de bază prezintă alcătuirea geologică a Nord-Vestului României, sistematica mineralelor hidrotermale și zăcămintele de metale neferoase de pe rama sudică a munților Oaș-Gutâi, precum și din Țibleș și zona Borșa-Vișeu.La etaj, spațiul expozițional cuprinde piesele cele mai impresionante, pline de poezie și culoare, învăluite într-o muzică de ambianță ce creează un sincretism imagine-melos propice desfășurării unor acțiuni culturale de înaltă ținută - aici se desfășoară anual manifestarea de decernare a premiilor „Cărțile Anului”, organizată de filiala județeană a Uniunii Scriitorilor din România.

 

 

            Contact

Adresa: B-dul Traian nr. 8Telefon: 0262 227517Fax: www.muzeuminbm.roE-mailmuzmin@muzeuminbm.roWebwww.muzeuminbm.ro

  • facebook
bottom of page