top of page

                                         Ce poți face aici?

 

 

 

Poți vizita...

 

 

Statuia Lui Decebal

 

Amplasare. Pe drumul rutier DN57 ce leagă Eșelnița de Dubova

Fiu al lui Scorillo si succesor al lui Duras-Diurpaneus, Decebal (87-106) ocupa tronul Daciei intr-un moment in care tendintele expansioniste ale Imperiului Roman, care-si stabilise durabil frontiera pe linia Dunarii, se accentuau rapid. La inceputul secolului 3, la aproape 150 de ani de la afirmarea lui Decebal, istoricul Dio Cassius ii facea urmatorul portret: "Era foarte priceput in ale razboiului si iscusit la fapta, stiind sa aleaga prilejul pentru a-l ataca pe dusman si a se retrage la timp. Abil in a intinde curse, era viteaz оn lupta, stiind a se folosi cu dibacie de o victorie si de a scapa cu bine dintr-o оnfrangere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor". Aici a inceput constructia оn 1998 a efigiei regelui dac Decebal sub auspiciile Fundatiei Europene Iosif Constantin Dragan. Efigia se dovedeste a fi o copie fidela a chipului regelui dac Decebal si este intitulata DECEBALUS REX. Figura lui Decebal sculptata оn stanca, este asezata la varsarea raului Mraconia in Dunare si se poate vedea de pe DN 57, care leaga Eselnita de Dubova si de asemenea, poate fi vazuta de pe Dunare. Este amplasata aici ca o replica a monumentului Tabula Traiana ce se afla la cateva sute de metri in aval, pe tarmul sarbesc al Dunarii. 
Sculptura este inalta de 55 m si lata de 25 m.

 

 

 

 

 

Tabula Traiana

 

Tabula Traiana se afla pe malul sarbesc, aproape de Cazanele Mici, in dreptul fostului asezamant al satului Ogradena. Pa malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protectie. Tabula este fixata in piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur pe cer. Figurinele si ornamentele sunt sculptate оn relief, iar scrisul este cioplit оn piatra. Tabula Traiana a fost construita de Romani, pentru a comemora obstacolele intampinate de armata romana la trecerea Dunarii оn anul 101 e.n., tabula amintind totodata de lucrarile de anvergura efectuate de administratia romana in aceasta regiune. Dealungul timpului tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii, ea fiind ridicata deasupra lacului de acumulare odata cu construirea hidrocentralei "Portile de Fier 1".

Se poate vizita numai cu barca.

 

Peștera Ponicova

 

Așezare: Pestera Ponicova este sapata in versantul stang al Dunarii, in Cazanele Mari, Ciucaru Mare, fiind partial inundata dupa crearea lacului de baraj.

 

 

Pestera Ponicova, cea mai mare din intreg defileul Dunarii (galeriile insumeaza 1660 m) poate fi accesata de pe uscat sau de pe Dunare cu barca. Este accesibila si persoanelor mai putin experimentate, echipamentul putand fi unul de circumstanta.

Va recomandam galeria activa (a raului Ponicova) si pe cea arhaica (sala cu Coloane a Marelui Sarpe). Pestera Gura Ponicovei prezinta mai multe niveluri de galerii, cele inferioare fiind active. Dintre galeriile fosile, cea mai spectaculoasa este Galeria Concretionara, precum si Sala Coloanelor. Aici, apa si timpul au creat stalactite si stalagmite de forme si marimi diferite, domuri si coloane, podeaua de calcita alba, gururi, perle de caverna, draperii etc. Tot in aceasta pestera au fost gasite oase de urs si de hiena de pestera, precum si de cultura halstattiana.

 

bottom of page