top of page

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muzeu Regiunii Porților de Fier

 

 

Adresa: Str. Independenței nr.2

 

Program: zilnic 9-16; luni închis

 

Tel : 052/312.177

 

 

Desi consideram anul 1883 ca data de fondare – cu ocazia formarii unei societati arheologice locale – primele sale colectii dateaza din 1912. In aceasta epoca, grupul de profesori si de elevi (reuniti in jurul lui Alexandru Barcacila, profesor de latina, arheolog, membru al Comisiei Nationale a Monumentelor) ai Liceului Traian fac primele donatii muzeului: documente, carti vechi, monetarii, piese etnografice, arheologice si geologice. Elevii insotesc profesorii in excursii care urmaresc itinerarii istorice legate de sapaturile arheologice efectuate in terme si in castrul Drobeta.
Muzeul este organizat in cadrul unei cladiri ridicate in intervalul 1923-1926 si destinate gazduirii elevilor interni ai Liceului Traian. El se afla pe malul Dunarii, langa ruinele Antichitatii romane (castrul si baile Drobetei, pod construit de arhitectul Apollodor din Damasc la ordinul imparatului Traian, in al doilea secol d.H.) si ale Evului Mediu roman (Mitropolia Severinului, secolul XIV). Supravietuitoare a bombardamentelor care lovesc orasul Turnu Severin in 1944, cladirea se va transforma, rand pe rand, intr-un spital militar, scoala si adapost pentru studenti, dar va gazdui mereu rezervele arheologice antice, medievale si pe cele ale istoriei naturale ale fostului muzeu. Prezentarea actuala a expozitiilor dateaza din 1972 (Acvariu, Stiintele Naturii, Arheologie-Istorie) si din 1982 (Etnografie-Arta Populara). Aproximativ 4.000 de piese, provenind din trei mari colectii, sunt distribuite in 16 sali dedicate, respectiv, zonei geografice a Cheilor Dunarii, istoriei locale din epipaleolitic pana la jumatatea secolului XX si zonei etnografice a judetului Mehedinti.
Traseul celor 16 sali se deruleaza pe trei nivele:
PARTER: Acvariul (o sala)
PRIMUL ETAJ: Stiintele naturii (4 sali); Etnografie (o sala)
AL DOILEA ETAJ: Arheologie/Istorie (9 sali); Etnografie (o sala)
PARTER: ACVARIUL – IHTIOFAUNA DUNAREANA A LACULUI DE ACUMULARE DE LA “PORTILE DE FIER”

 

 

 

 

 

Muzeul de Artă

 

 

 

 Adresa: Str. Rahovei, nr. 3, Drobeta Turnu Severin


 Telefon: 0252/317377

 

     Luni  8.30- 16.30 

     Marti  8.30- 16.30 

     Miercuri  8.30 - 16.30 

     Joi  8.30 - 16.30  

     Vineri  8.30 - 14

 

 

Una dintre cele mai frumoase cladiri de patrimoniu, asezata in centrul municipiului Drobeta Turnu Severin adaposteste Muzeul de Arta.Impozanta cladire,cu o arhitectura aparte a fost construita de familia Sabetay, una dintre cele mai bogate si mai cunoscute in orasul nostru. Prin raportul comunist din 1948, proprietarii au fost deposedati de micul palat, ce devenea atunci pentru cativa ani sediul Securitatii. Pe unul dintre peretii imobilului se afla o placa de marmura ce aminteste trecatorilor de suferintele indurate aici de cei ce erau catalogati ca “dusmani ai poporului”.


Dupa 1971, cladirea a intrat in proprietatea gospodariei PCR,iar in 1977 a fost amenajata ca resedinta a cuplului Nicolae si Elena Ceausescu.Din 1990 a intrat in patrimoniul Ministerului Culturii. Odata cu aparitia legilor proprietatii, doamna Elena Carol din Ploiesti , in calitate de urmas al fostilor proprietari, a formulat in perioada 1990-2004 doua notificari ce vizau micul palat, in baza carora a primit despagubire in bani, renuntand la revendicarea in natura.Astfel cladirea ramane in circuitul cultural al judetului Mehedinti.
S-a ridicat pentru a fi resedinta a familiei de negustori Sabetay. Bogata si de vaza familie. Povestea palatului este interesanta pentru istoria familiei insasi, pentru istoria, in intregul ei, a orasului. A fost construita, prin 1890, de o echipa de arhitecti-constructori italieni. Stilul este cel eclectic occidental, barocizat.

Volumetrica sa impozanta justifica aprecierea de cel mai reprezentativ monument de arhitectura civila din orasul nostru. Putinele, dar semnificative elemente de decor exterior, baroce, sunt esentiale , coloanele adosate si cu capiteluiri compozite de la intrarea in rezalit, ancadramentele ferestrelor ornamentate cu elemente florale si mitologice (o forma stilizata a Meduzei), frontonul impunator cu doua arce dublou, trofeele care incununeaza cornisa fatadei.

 

Prin prezenta volumetrica a sculpturilor în marmora, piatra, lemn, bronz, semnate Medrea, Baraschi, Irimescu, Jalea, Borgo Prund, Dorio Lazar, Lucaci, se completeaza colectiile muzeului severinean.
Icoane si arta decorativa religioasa, arta brâncoveneasca, tapiserii si arta decorativa moderna si contemporana sunt alte domenii care contureaza dimensiunile reale ale bogatiei spatiului vrajit .

 

Pentru ca paleta sa fie nu numai diversificata ci si întregita, li se alatura, într-o polemica cromatica, portrete, compozitii, naturi moarte sau peisaje din creatia altor personalitati ale artei românesti – Baesu, Steriade, Darascu, Luchian, Grigorescu, Mutzner, Schwaitzer-Cumpana, Theodorescu Sion, Vasile Popescu, Stefan Popescu, Iorgulescu-Yor, Vânatoru. Avangarda artei noastre este si ea bine reprezentata de Victor Brauner, Mihailescu, Hans Herman. Nu lipsesc nici exponentii artei postbelice – Ciucurencu, Ciupe, Catargi, Tuculescu, Musceleanu, Corneliu Baba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page