top of page

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descriere.Amplasare.

 

 

Drobeta Turnu Severin,este cel mai frumos oraș de la Dunarea tarii noastre, grație asezarii lui pe cea mai etanșată terasă dunareană, un amfiteatru arhitectonic armonios, aproape muzical, plăcut echilibrului. Privit pe harta terestră, locul este marcat dintotdeauna prin așa numita cotitura a Dunarii, un curriculum străbătator inca de la intrarea sa in defileul montan. 

Vadurile Dunarii, care scaldă sudul intregului judet Mehedinți, tocmai in acest spatiu s-au "dedat" la o aventura extraordinara cu stancile, cu malurile. Intrand in defileu, Dunarea parcă urcă asaltând muntele, apoi se adancește si se arcuiește până la Portile de Fier, continuandu-și intrandul, nerăzgândindu-se, până ridică pe trepte inalte terasa din dreptul Drobetei Severinene. Apoi, respiră rectiliniu, asa cum o primește câmpia, fără capricii, legănând un debit de 5.850 mc/secunda, insa mai jos, cu o ultima zvacnire bucla se intoarce privind mirabil spre malul celalalt.

 

 

 

 

 

Data infințării.

 

 

 Turnu Severin, la data infiintarii sale din 23 aprilie 1833,botezat Noul Oraș Severinul,a fost un dar al momentului istoric numit Pacea de la Adrianopol din 1829 prin care s-a edictat libertatea navigatiei pe Dunare si a relatiilor comerciale. De acum Severinul va deveni port si poarta de legatura intre Europa Centrala si Dunarea de jos, intre Europa si Orientul Apropiat. O incercare de a clădi aici un oraș o avusesera si austriecii, dar cum administratia lor asupra Olteniei a durat putin (1718-1739) proiectul a cazut. Turcii au revenit iar un moment prielnic nu s-a mai ivit decat abia dupa un secol.

 

 

 

 

Primul oraș al Mehedințiului la Dunăre pentru că.....

 

 

Fostele  cetăți Drobeta si Cetatea Severinului disparuseră cu secole in urma, oamenii se retraseseră mai la adapost din calea prădătorilor turci, astfel că dorinta locuitorilor din Cerneti (capitala de atunci a judetului) era acum una de revendicare, să se construiască un oraș alături de fostele cetăți, care avuseseră cândva o istorie teribilă. Locul era marcat prin vestigiile Castrului roman Drobeta, Podului lui Traian si Turnului lui Sever, care se vad si astazi - semne emblematice pe harta istoriei. 

 

 

 

 

 

 

 Prima cetate din piatră ridicată in Dacia....

 

 

 

 

Drobeta a fost prima cetate din piatra ridicata in Dacia (103-105), un castru roman de aparare, initial pentru a adaposti 500 de soldati care asigurau paza podului. Se vad si azi fundatiile (refacute de Constantin cel Mare) pe o suprafata de 2 hectare, cu cele patru porti laterale, cu locuinte, cazarmi, depozite de arme, strazi si in centrul castrului cladirea pretorului (comandantului) unde a poposit insusi imparatul Traian in iarna anului 105.

La vest de castru, pe malul Dunarii se vad ruinele bailor (therme) romane, in ziduri s-au gasit caramizi cu stampila legiunii a V-a Macedonica, ce datează construirea băilor o data cu lucrarile castrului si podului.

 

 

 

Apogeul și declinul dezvoltării urbane și economice.....

 

 

Drobeta, dintr-un punct strategic initial, devenise un oras civilizat si de rascruce a drumurilor pe uscat si pe apa, care duceau in tara si peste Dunare. Devenise primul centru urban din Oltenia romana si al treilea din Dacia, dupa Sarmisegetuza si Apullum.

In timpul lui Hadrian (117-138) orasul a fost declarat municipiu, (121), cand populatia atinsese 14.000 de locuitori, iar in timpul lui Septimiu Sever (193-211) a fost ridicat la rangul de colonia (193) ceea ce conferea locuitorilor urbei drepturi egale cu cetatenii Romei. O colonia era un oras prosper, cu temple, basilici, un teatru, un forum, un port, bresle de mestesugari.

Drobeta pe la mijlocul sec. III se intinsese pe o suprafata de 60 de hectare si avea o populatie de aproape 40.000 de locuitori. Imparatii romani chiar si in timpul scindarii imperiului au continuat sa refaca si sa intretina cetatile de la Dunare, devastate cateva secole la rand de popoarele migrante. Ultimul imparat care mai adusese acvilele romane la Dunare a fost Justinian (527-565), a adaugat si el un turn Drobetei, cu el incheindu-se istoria antica a cetatii, ramasa apoi prada devastatorilor.

 

 

 

 

 

 

 

Cetatea Severinului ....mărul discordiei intre conducători

 

 

 

 

Cetatea Severinului era cea mai importanta reduta strategica de pe Dunare, cine o cucerea acela isi asigura un cap de pod impotriva celorlalti si posibilitate inaintarii spre noi cuceriri.

La sfarsitul sec. XIII regele Stefan al Ungariei a purtat cinci razboaie cu taratul bulgar pentru apararea Cetatii Severinului. Ducii si voievozii romani si-au disputat si ei intaietatea asupra redutabilei cetati cucerind-o sau revendicand-o in rastimpuri. Pentru ea a murit Litovoi iar Basarab I il va umili pe Carol Robert la Posada (1330), de acum Tara Severinului (Oltenia) alipindu-se Munteniei. Mircea cel Batran a infiintatBania Severinului iar in 1406 incheia un tratat de alianta cu Sigismund al Ungariei chiar la Severin.

 

Dupa moartea lui Mircea, Sigismund va elibera Cetatea Severinului ocupata de turci si va face chiar unele concesii manastirilor Vodita si Tismana, protejandu-le. Regina Elisabeta a incredintat apoi Banatul de Severin lui Iancu de Hunedoara care a intarit toate cetatile de la Dunare. Dupa caderea Constantinopolului (1453) atacurile asupra cetatilor dunarene s-au intetit, Bania se va muta la Strehaia, ulterior la Craiova, populatia Severinului va migra catre Cerneti, sat la 6 km spre nord, ce va deveni capitala districtului Mehedinti.  

 

In 1524, dupa ce un atac devastator al turcilor lui Soliman Magnificul, din cetatea Severinului a mai ramas vertical doar un turn, de unde mehedintenii vor numi locul Turnul lui Sever. Timp de aproape 300 de ani trupul cetatii fusese rezidit de tot atatea ori cate batalii s-au dat aici pentru apararea inimii Tarii Romanesti, pentru nepatrunderea ungurilor spre sud si pentru nepatrunderea turcilor spre centrul Europei.

 

 

Fosta Drobeta renascuse (s-au descoperit mai tarziu chiar si monumente drobetane incastrate in zidurile noii cetati), semn in habitatul noii asezari in aceasta perioada de trei secole fiind functionarea a doua biserici crestine, catolica si ortodoxa, semn de "dialog" in lumile Schismei ce impartise Europa in doua.

Cu aceasta istorie la temelie si cu ferestrele unui prezent prosper, nou oras Tr. Severin intra in epoca moderna cu fata spre Dunare.

Peste cativa ani in acest loc cu efigii istorice devenea pentru a doua oara via regia. Pe aici intrase Traian pentru a aduce Europa peste Dunare, pe aici intra acum (8 mai 1866) printul Carol pentru a indrepta Romania spre Europa. Traian a semnat actul de nastere al poporului roman, Carol a semnat actul de nastere al Romaniei moderne. La Tr. Severin Carol I va mai reveni cu placerea amintirii si cu folosul de obste, sprijinind initiativele severinenilor pentru ridicarea primului nou oras european al Romaniei de atunci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Perioada interbelică....

 

 

In perioada interbelica, municipiul Tr. Severin, desi inca tanar, reusise sa ajunga in primele 18 mari centre urbane ale Romaniei. Oras civilizat cu frumoase achizitii occidentale, Severinul devenise o metropola a culturii prin initiativele Liceului "Traian" si a institutiilor ce functionau in saloanele impozante ale Palatului Culturii: biblioteca, muzeu, teatru, cinematograf, Ansamblul coral "Doina", Societatea "Lumina", Universitatea Libera, acestea continuand in virtutea inertiei si in regimul comunist. In perioada fostului regim s-a construit mai putin in cartierele centrale, scapand astfel de demolare arhitecturi specifice orasului. Din edificiile mai reusite in aceasta perioada: Hotel "Parc", resedinta SHN Portile de Fier, Palatul Administrativ si blocurile colaterale, Casa Tineretului, magazinul "Decebal", Casa Sindicatelor, fantana cinetica din fata Palatului Cultural. In 1969 Tr. Severin a redevenit capitala de judet iar in 1972 municipiu, adaugandu-i-se la nume si pe cel antic Drobeta.

 

bottom of page