top of page

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stațiunea Băile Herculane

 

 

Orasul se afla situat in partea de sud-vest a Romaniei, in judetul Caras-Severin, in Valea Cernei, intre Muntii Mehedinti la vest si Muntii Cernei la est, la  o distanta de circa 40 km fata de municipiul Drobeta-Turnu Severin. Din Bucuresti se poate ajunge aici cu trenul dupa un drum de sase ore, sau dinspre Timisoara, distanta parcursa in aproximativ doua ore si jumatate, precum si cu masina, folosind drumul european E70.

Statiunea Baile Herculane are o istorie indelungata, numeroasele  descoperiri  arheologice  demonstreaza existenta oamenilor  pe aceste meleaguri inca din Epoca Paleolitica. In timpul celor aproape 165 de ani de dominare romana in Dacia, statiunea Herculane era cunoscuta in Imperiul Roman, amenajarile in stanca demonstrand ca aici veneau reprezentantii  aristocratiei  romane, locul fiind un centru de relaxare al Imperiului. Aici au fost descoperite sase statuete dedicate zeului Hercules, dupa care a primit denumirea statiunea, atestata documentar inainte de 153 era noastra, cu denumirea de "Ad aquas Herculis sacras", este cu siguranta, cea mai veche statiune dinRomania.

Statiunea Baile Herculane este vizitata astazi datorita  efectelor  ei curative: izvoare termale fierbinti cu sulf, clor, sodiu, calciu, magneziu, oligominerale, ape tonice  si  puternica  ionizare negativa  a  aerului  cu  efecte  sanatoase  asupra  corpului uman.

Unul din atuurile statiunii il constituie izvoarele cu apa fierbinte, ce prezinta numeroase calitati curative, descoperite inca din stravechile timpuri ale romanilor. Statiunea Baile Herculane dispune de cincisprezece izvoare cu ape minerale si termale, folosite exclusiv pentru tratarea afectiunilor reumatice, nervoase si nutritionale.  Valea Cernei este dispusa intr-o zona cu munti mareti de ambele parti, oferind turistilor, sositi in numar foarte mare aici, o priveliste incantatoare precum si o serie de facilitati curative si de relaxare.

Statuia lui Hercules

 

 

 

In Baile Herculane, cea mai veche statiune din Romania atestata documentar inca din vremea romanilor, in partea de nord se afla statuia lui Hercule, cel caruia i-a fost inchinat inca de la inceputuri acest loc binecuvantat.

În 1847 se instalează statuia lui Hercule, donată de principele moştenitor Carol, pe locul fântânii din marmură roşie din centrul staţiunii.

 

Grota haiducilor

 

 

Grota Haiducilor (denumirea autentica - Pestera Hotilor), situata imediat linga Hotel Roman, usor accesibila din sosea. Situata la aprox. 40 m intre stanci, in periodele timpului cind omul nu a patrus atat de adanc in salbaticia naturii, dinamitind stancile si croind soseaua, pestera nu era atat de cunoscuta fiind vizitata numai de speologi si mai rar de drumeti. A fost descoperita in timpul imperiului austro-ungar si explorata si de Emil Racovita. Pestera locuita inca din epoca focului, cunoscuta pe vremea romanilor si loc de refugiu si ascunzis al hotilor in decursul epocii moderne, a ascuns numeroase comori. Aici au fost descoperite obiecte si unelte primitive din epoca paleoliticului, obiecte, vase si monezi romane cit si adevarare tezaure. In 1974, prima data cind am vizitat pestera, erau urme proaspete sau vechi de gropi ale cautatorilor de comori. Dupa 1980 aici s-a infiintat un santier arheologic ce a dus la descoperiri interesante de catre speologi. Apoi santierul a fost parasit, ramanand si azi gardul de fier in galeria mare din acea perioada. Astazi, acest monument al naturii si istoric, este distrus,galeriile fiind pline de gunoaie si fecale, peretii pastrand inscrieri ale celor care au trecut pe aici nici-un metru patrat accesibil din peretii galeriilor nefiind crutate. Pana si la cativa metri pe bolta si-au lasat unii amprentele. Se pot vedea inscriptii pictate sau daltuite in stanca foarte vechi si care nu au fost (foarte) stricate de altii vopsind pe ele.

bottom of page