top of page

 Ruinele Cetății Severinului

 

 

Adresa: Bulevardul Dunării, parcul “General Dragalina”

 

Orasul Drobeta Turnu Severin a fost locuit continuu timp de aproximativ 2000 de ani, perioada medievala nefacand exceptie. Dupa ce aparitia sa fulgeratoare in istoria antica a romanitatii carpato-danubiano-pontice, a disparut la fel de misterios pentru o scurta perioada de timp ca sa apara in izvoarele istorice in anul 1233, odata cu vestitii Cavaleri Ioaniti carora li se da acest pamant pentru a constitui un prim punct strategic in incercarea coroanei maghiare de a cuceri teritoriul de la nord de Dunare. Daca in antichitate orasul purta numele de Drobeta, noul sau nume este „Severin”- la originea acestui toponim aflandu-se probabil calugarii dominicani, despre care Nicolae Iorga spunea: „Dominicanii, primind noua cetate a Severinului, cladita de unguri, pentru a se impotrivi din zidurile ei bulgarilor Vidinului, predicau in mijlocul romanilor din judetele oltene. 

 

 
Castelul de apă
 
 
Adresa: Str. Crisan, Piața Castelului de Apă
 
Clădirea cu funcţiuni multiple este concepută ca o succesiune de spaţii pe verticală, care să adăpostească un centru de informare turistică, un spaţiu de expoziţie şi galerie de artă, un muzeu „Istoria alimentării cu apă a municipiului Drobeta Turnu Severin, o expoziţie de fotografii şi sculptură, o cafenea literară şi spaţiu de belvedere.
 

Edificiu emblematic al municipiului Drobeta Turnu Severin, este situat pe strada Crisan la intersectia cu strada Dr. Saidac, parte a sistemului de alimentare a orasului cu apa de Dunare, are  27 m inaltime si era la un momentat dat cea mai inalta cladire din orasul nostru. Construit în 1914, este unul din simbolurile oraşului, fiind aşezat în axul principal al oraşului. Castelul a fost construit în perioada 1910-1913, pentru alimentarea cu apă a oraşului.  In 1915, la baza sa, langa intare, a fost pusa o inscriptie in amintirea momentului fixarii pietrei fundamentale si a incheierii, in linii mari, a lucrarilor, odata cu cinstirea cuvenita infaptuitorilor proiectului.

In timpul Primului Razboiului Mondial, Castelul a servit ca punct de observatie armatei germane, datoritacelor 4 turnulete, construite initial pentru a putea fi folosite de catre pompieri. Trecerea timpului si cresterea orasului n-au anulat functia esentiala a castelului, prin care orasul a capatat tinuta civilizatoare. Astazi insa, cand distributia apei este asigurata la capacitatile cerute prin alt sistem, Castelul de Apa poate capata o noua functionalitate: un sui genesis Turn Eiffel al orasului.

 
 
 
bottom of page